fallback

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ са нараснали през полугодието, но обемът остава нисък

Очаква се бизнес имотите в региона да привлекат инвестиции за около 5,5 млрд. евро за цялата година

18:38 | 06.08.24 г.

Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са се увеличили с 29% на годишна база през първото полугодие, но остават на ниско равнище в сравнение с последните десет години, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Това е в разрез със случващото се на европейските и световните пазари, където активността все още е потисната. Към момента очакванията са през 2024 г. обемите да достигнат до около 5,5 млрд. евро, което е около половината от средната стойност за последните 10 години, пише консултантската компания.

Все още се наблюдава голяма разлика между очакванията на купувачите и продавачите по отношение на цените. Лихвите по заемите варират между 5% и 5,75% и продължават да се покачват, както и на тези по лихвените суапове, които напоследък се смекчават. В сравнение с други пазари в Западна Европа като Германия през последните 12-18 месеца в ЦИЕ е регистрирана по-ниска корекция на цените, което заедно с останалите фактори може да доведе до по-бавна трансакционна активност през 2024 г., счита Colliers.

Обемите през първото полугодие на 2024 г. в ЦИЕ са сред най-ниските до момента, независимо че се движат в положителна посока в сравнение с активността през последните 12 месеца и спрямо европейските и световните им стойности. С почти 50% Полша си осигурява мажоритарен дял от регионалните обеми, като местната динамика се е повишила значително през второто тримесечие.

След бавната активност през миналата година някои пазари отбелязват значително увеличение на годишна база. В целия регион регистрираните резултати варират в широки граници - от 55% годишен спад на активността в Словакия до 150% годишен ръст в Румъния. Средно за региона обемите са се увеличили с 29% на годишна база, но са намалели с 41% спрямо първото полугодие на 2022 г.

Липсата на данни за сделки на местните пазари удължава периода на установяване на цените, а осезаемото възстановяване продължава да зависи в голяма степен от подобряването на икономическата, инфлационната и лихвената среда. Въпреки че все още не се наблюдават значителни признаци на проблемни продажби, рефинансирането, достигащите до падеж облигации, спазването на ESG стандартите и други специфични теми, свързани със сектора или съответната страна, продължават да оказват влияние върху решенията на купувачите и продавачите.

Делът на сделките с офиси намалява както в световен мащаб, така и в ЦИЕ. През първото полугодие на 2024 г. те заемат 31% от общите обеми, докато трансакциите с търговски площи запазват най-голям дял - 32%. Логистичните и индустриалните имоти заемат третото място - с 24%. Досега през тази година в региона има само три сделки на стойност над 200 млн. евро. Най-голямата е с портфейл от офиси, а следващите две са с търговски площи - ритейл парк и търговски център.

През първото полугодие на 2024 г. капиталът от шестте страни в ЦИЕ е бил най-активен с почти 50% дял от общите обеми в региона. В това направление Чехия е на водеща позиция с 36%, следвана от Великобритания с 19%, други европейски държави (18%) и ЦИЕ (13%).

Анализът на данните за полугодието показва, че комбинацията от забавяне на предлагането и стабилното търсене, в допълнение към инфлацията и уравновесяването на разходите, е довела до по-стабилен ръст на наемите през последните 12 месеца, само с няколко изключения. В много случаи обаче темпът е по-бавен от този през предходния период (особено в сегмента на логистичните и индустриалните имоти).

В перспектива, в зависимост от отделните сегменти и динамиката на пазара, мненията са разнопосочни и варират между продължаващ ръст на наемите и стабилизиране на конюнктурата. Забавянето на предлагането на много пазари или сегменти постепенно ще доведе до намаляване на свободните площи, което допълнително ще подкрепи увеличението на наемите, особено за новите проекти, които предлагат високо качество, отлични локации и имат по-високи нива на съответствие с ESG стандартите, пише Colliers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още