fallback

Шолц прави втори опит за спасяване на закъсалата имотна индустрия в Германия

Правителството е насрочило среща на политици, представители на министерства и на индустрията в Хамбург на 6 декември

22:25 | 06.08.24 г.

Германският канцлер Олаф Шолц предприема нови усилия в стремежа си да се справи с имотната криза. Това се случва в момент, когато страната се насочва към рецесия и избори, които може да засилят позициите на крайната десница, предава Ройтерс.

Правителството е насрочило среща на политици, представители на министерства и на индустрията в Хамбург на 6 декември, съобщиха двама високопоставени представители в имотния сектор.

На срещата ще бъдат обсъдени възможни решения на недостига на жилища в най-гъстонаселената държава в Европа, задълбочен от фалита на големи строителни компании и срива на инвестициите и на финансирането в момент, когато цените на имотите намаляват.

На последната такава среща през септември м. г. бяха дадени редица предложения от правителството, но конкретните действия бяха малко.

„Това показва, че нещо се случва“, коментира Ирис Шоберл, председател на Германската имотна федерация, представляваща 37 хил. фирми, във връзка с възобновените усилия. „То също така изпраща силен сигнал към хората, че канцлерът се заема с проблема“, допълва тя.

Тим Оливер-Мюлер, ръководител на Германската федерация на строителната индустрия, изрази съжаление, че „голяма част от това, което беше обсъдено преди, не доведе до нищо“. „Нуждаем се от стъпки и реални действия“, допълни той.

Имотната индустрия в Германия, оценявана на 730 млрд. евро, допринася за една пета от брутния вътрешен продукт на страната, засенчвайки автомобилния сектор.

Ръководителите на индустрията настояват за промени, включително понижаване на данъка върху продажбите на имоти в Германия, който може да достигне 6% от цената на жилище, и смекчаване на правилата с цел по-евтино строителство.

Правителството не е отговорило на молба за коментар. Жилищното министерство заяви, че работи в подкрепа на индустрията с мерки като ускоряване на процеса по одобрение на строителството.

Новозапочнато строителство в милиони квадратни метра. Графика: Ройтерс

Години наред ниските лихви и силната икономика подхранваха имотен бум в Германия, който приключи през 2022 г., когато ширещата се инфлация принуди Европейската централна банка (ЕЦБ) бързо да повиши лихвите по заемите.

Последвалата паника доведе до забавяне на сделките, блокиране на проекти и фалит на водещи строителни компании. Неотдавнашни данни все още показват ускорен спад на разрешенията за строеж на апартаменти и ново рязко свиване на новозапочнатите жилища през първото полугодие на годината.

Макар че понижаването на лихвите от ЕЦБ през юни породи надежди за съживяване, ръководителите в индустрията остават предпазливи.

Ролф Бух, главен изпълнителен директор на един от най-големите собственици на имоти в страната, Vonovia, който обяви нова загуба през първото полугодие, прогнозира, че още компании ще фалират.

Германия не успява да изпълни целта си да строи 400 хил. апартамента на година в момент, когато милиони хора се стичат към страната, за да избягат от война и в търсене на работа.

Крайнодясната „Алтернатива за Германия“, която настоява за политики в подкрепа на жилищата, има шанс да спечели местни избори по-късно тази година в момент, когато популярността на трипартийното коалиционно правителство на Шолц намалява преди федералните избори през 2025 г.

„Недостигът на жилища може да накара популистите да говорят все повече по проблема с вероятно прости отговори“, предупреди Шоберл от Германската имотна федерация.

Шолц, който редовно говори за липсата на достъпни жилища, заяви на среща в Майнц по-рано тази година: „Трябва да намерим начин да увеличим жилищата там, където те са търсени и нужни“.

Германия далеч изостава от целта си да строи 400 хил. жилища годишно. Общ брой на месечните разрешения за строителство на жилища в хиляди. Графика: Ройтерс

След като вложи десетки милиарди евро за справяне с енергийната криза и повиши разхдите за отбрана, Германия има малко останали средства за имотната криза, а Мюлер обвини също фрагментираната отговорност между федералното правителство и 16-те провинции, които се стремят към намиране на отговор.

Феликс Паклепа, главен изпълнителен директор на асоциацията ZDB, представляваща 35 хил. строителни компании, отбелязва, че трябва да има субсидии и по-малко регулации, свързани с енергията.

„Ние в Германия свикваме със златния стандарт за технически строителни спецификации, които правят строителните проекти още по-трудни и скъпи“, допълва той.

След срещата през септември поредицата от лоши новини продължи с фалита на имотната империя на Рене Бенко Signa, която има силно присъствие в Германия.

Цените на жилищата в Германия намаляха с 8,4% през 2023 г., най-големият спад от началото на воденето на статистика. Тази година темпът на спад на цените се забавя. Графика: Ройтерс

Няои банки също са подложени на натиск, а небостъргач във Франкфурт, където се намират германската централна банка и компанията за управление на активи Deka, обяви фалит. Притежаваната от Apollo компания Demire също заяви, че четири филиала ще обявят несъстоятелност, след като банката на фонда е отказала предоговаряне на заем.

В същото време Шоберл настоява за мерки, които да позволят на строителните компании да строят бързо, и за нисколихвени заеми от подкрепена от правителството банка.

„Недвижимите имоти се нуждаят от доверие и възможност за планиране“, отбелязва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:25 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още