fallback

Evergrande цели да си върне 6 млрд. долара от основателя си Хуей Ка Йен

Ликвидаторите на компанията са започнали правни процедури срещу още седем ответници

08:54 | 06.08.24 г.

China Evergrande Group съобщи в понеделник, че ликвидаторите ѝ се стремят да възстановят около 6 млрд. долара от седем ответници, включително основателя Хуей Ка Йен, и допълни, че са получили съдебни предписания срещу трима от тях, предава Ройтерс.

С дългове за над 300 млрд. долара, най-задлъжнялата строителна компания в света получи заповед за ликвидиране от съд в Хонконг през януари, след като не успя да предложи конкретен план за преструктуриране на чуждестранния си дълг от 23 млрд. долара.

Ликвидаторите съобщиха, че са започнали правни процедури в края на март срещу седем ответници, които включват също бившия главен изпълнителен директор Ся Хайдзюн и бившия главен финансов директор Пан Дарон, като и бившата съпруга на основателя Хуей Дин Юмей и три дружества, свързани с Хуей и Дин.

Хуей, който преди време беше вторият по богатство човек в Азия с нетно състояние от 42 млрд. долара, загуби по-голямата част от състоянието си, след началото на финансовите неприятности на Evergrande.

От септември той е обект на „задължителни мерки“ по подозрение, че е извършил престъпления. Bloomberg News съобщи, че Хуей е бил отведен от китайската полиция и поставен под т. нар. жилищно наблюдение, вид полицейски действия, които не съответстват напълно на официално задържане или арест. Caixin съобщи, че Ся и Пан, които управляваха финансовите дела на Evergrande, също са били задържани миналата година.

Ликвидаторите съобщиха, че са получили съдебно предприсание, което ограничава възможностите на Хуей, Дин и Ся да се разпореждат, да се освобождават или да намаляват стойността на активите си по света до различни определени лимити.

Заповедите за конфиденциалност на съдебните предписания и процедури бяха отменени от съда на 2 август.

„Процесуалните действия продължават и не е сигурно дали ще бъдат успешни, както и каква сума в крайна сметка ще бъде възстановена на компанията“, съобщиха ликвидаторите Едуард Мидълтън и Тифани Вон.

Ликвидаторите целят да възстановят дивиденти и възнаграждения на обща стойност 6 млрд. долара, които Evergrande е платила на седмината ответници въз основа на предполагаеми неверни финансови отчети за всяка от финансовите години от 2017 до 2020 г.

По-рано тази година Китайската комисия за регулиране на ценните книжа установи, че флагманското подразделение на Evergrande в Китай Hengda Real Estate е надписало приходи за 564 млрд. юана (78 млрд. долара) за две години до 2020 г.

Компанията съобщи в понеделник, че търговията с акциите ѝ ще остане замразена до второ нареждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още