fallback

Китай отхвърли план на МВФ на стойност 1 трлн. долара за спасяване на жилищния пазар

Правителството в Китай не е склонно да предприеме големи фискални стимули в помощ на пазара

21:00 | 02.08.24 г. 1

Китайските власти са отхвърлили предложение на Международния валутен фонд (МВФ) да използва средства на централното правителство за завършване на недовършени жилища, нанасяйки удар на надеждите за по-силна подкрепа на индустрията, която е сериозна спънка за икономиката, предава Bloomberg.

МВФ призовал Китай да използва „еднократни“ фискални ресурси, за да завърши и достави предварително продадени имоти или да компенсира купувачите на жилища, сочи годишен преглед на втората по големина икономика в света, публикуван в петък. Определена е и цена, равняваща се на 5,5% от брутния вътрешен продукт за четири години.

Това щеше да възлезе на почти 1 трлн. долара въз основа на БВП за миналата година, показват изчисления на агенцията. Това е решение, което Китай напълно е изключил в официален отговор, включен в доклада.

„Смятаме, че трябва да продължим да прилагаме основани на пазара и върховенството на закона принципи в завършването и доставянето на тези жилища“, отбелязва изпълнителният директор на МВФ за Китай Джан Джънсин, който беше избран за фонда от правителството в Пекин.

Продажбите на жилища в Китай продължават. Графика: Bloomberg LP

„Би било неуместно централното правителство директно да предостява фискална подкрепа, тъй като това може да доведе до очаквания за спасяване от правителството в бъдеще и следователно до морални опасности“, допълва Джан.

Оценката на МВФ показва мащабът на предизвикателството пред Китай, който преживява продължително забавяне на жилищния пазар, но не е склонен да предприеме големи фискални стимули или да разшири жизненоважната помощ за пазара. Фондът съобщи, че е подготвил доклада през юли след обсъждания с китайски официални представители, които приключили в края на май.

Коментарите на Джан са „донякъде разочароващи“, заяви Мишел Лам, икономист за Голям Китай в Societe Generale, според която правителството ще трябва в крайна сметка да се отклони от подхода си и да засили подкрепата си за жилищния пазар, ако положението продължи да се влошава.

Спънка за икономиката

Затрудненията пред жилищния пазар в Китай се превърнаха в най-голямото препятствие пред растежа през последните две години. Подходът на Пекин изглежда предоставя достатъчна помощ, за да се гарантира, че пазарната корекция няма да излезе от контрол или да предизвика финансова криза.

Властите не са склонни да предоставят още подкрепа за жилищния сектор отчасти заради решителността на ръководителите да изместят двигателя на ръста на икономиката от имотите към технологиите и промишленото производство.

Правителството призова банките да кредитират строителни компании и блокирани жилищни проекти, но не предостави директно финансиране.

През май властите обявиха най-големия спасителен пакет до момента. Той включва финансиране от централната банка на стойност 300 млрд. юана (42 млрд. долара) на опитите да се помогне на местните власти да купуват завършени, но непродадени жилища и превръщането им в субсидирани жилища.

Целта е да се намалят огромните наличности от жилища, но финансирането е далеч от 1 трлн. до 5 трлн. юана, които според някои анализатори ще са необходими за по-решително разрешаване на проблема.

„Малко е вероятно правителството да промени политиката си за една нощ“, казва Серена Джу, старши икономист за Китай в компанията Mizuho Securities Asia.

Фалирали строителни компании

Освен средствата, които са необходими, за да се помогне за усвояването на незавършените жилища, МВФ повтаря призива си правителството да ускори „решението“ или ликвидирането на фалирали строителни компании и да позволи цените на жилищата да бъдат по-гъвкави.

„Това ще смекчи риска от по-голямо и по-продължително свиване на инвестициите в имоти и ще помогне за възстановяване на доверието и за подкрепа на потреблението, като по този начин ще повиши растежа и фискалните приходи в средносрочен план“, отбелязва фондът.

Служителите на МВФ провеждат редовни срещи с представители на страните членки, които включват срещи с местни официални представители, и след това подготвят доклад със съпътстващ анализ до изпълнителния съвет на фонда за обсъждане.

В страната десетки милиони апартаменти вече са продадени на домакинствата, но завършването им се бави заради изпитващите затруднения строителни компании, които не са готови да ги довършат, сочат изчисления на икономисти.

В резултат на това нагласите сред купувачите на жилища страдат, тъй като хората остават притеснени, че може никога да не заживеят в имотите, които са придобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още