fallback

70% от новозапочнатото жилищно строителство у нас е съсредоточено в четирите най-големи области

Предприемачите в София и Варна са по-предпазливи към новите проекти, докато тези в Пловдив и Бургас подхождат по-смело към тях

14:20 | 02.08.24 г.

70,3% от новозапочнатото жилищно строителство у нас през второто тримесечие е съсредоточено в четирите най-големи области в страната София - столица, Пловдив, Варна и Бургас, сочат изчисления на Investor.bg на база данните на Националния статистически институт (НСИ).

В тези области между април и юни е започнало строителството на жилища с обща площ от почти 732 хил. кв. м при общ обем на новозапочнатото жилищно строителство от малко над 1 млн. кв. м в цялата страна.

София-столица е лидер в страната по новозапочнато жилищно строителство през второто тримесечие от гледна точка на обща площ на жилищата с обем от почти 312 хил. кв. м. Предприемачите в столицата обаче по-скоро остават предпазливи към стартирането на нови проекти, като ръстът спрямо същия период на миналата година е само с 3,3%. Средната площ на жилищата, които са започнали да се строят в София през второто тримесечие, е 118 кв. м.

Сходна е тенденцията и във Варненска област, където през периода са стартирани жилищни проекти с обща площ от близо 157 хил. кв. м, което ѝ отрежда трето място в страната след София-столица и Пловдивска област. Варна обаче е единствената сред четирите големи области, в които обемът на новозапочнатото жилищно строителство намалява на годишна база с 5,7%. Предприемачите в областта забавят темпото след силния ръст на новостартираните проекти през първото тримесечие от малко над 94% на годишна база.

На обратния полюс е Пловдивска област, където между април и юни са стартирани жилищни проекти с общ обем от близо 160 хил. кв. м. Това е ръст с 62,2% спрямо второто тримесечие на 2023 г. Той се прибавя към покачването от почти 20 на сто през първото тримесечие. И тук средната площ на новопазапочнато жилище е около 118 кв. м.

Предприемачите в Бургаска област също подхождат смело към стартирането на нови проекти, като за второто тримесечие те са с общ обем от почти 104 хил. кв. м. Той нараства с 33% на годишна база, след като през първото тримесечие жилищата със стартирало строителство в областта намаляха с 20,2% от гледна точка на площ. Активният жилищен пазар в морския град вероятно вдъхва оптимизъм на предприемачите. През второто тримесечие Бургаска област беше лидер в страната по най-голям ръст на вписаните сделки с имоти, който достигна 43,1% на годишна база. Средната площ на новозапочнатите жилища в Бургаска област през второто тримесечие е 105 кв. м.

Тримесечието е било силно за новите жилищни проекти и на национално ниво. Общо в страната през второто тримесечие е започнало строителството на 1703 жилищни сгради с 14 214 жилища в тях и разгъната застроена площ (РЗП) от над 1,04 млн. кв. м. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради се увеличават с 22,6%, жилищата в тях – с 56,4%, както и тяхното РЗП – с 8,7 на сто. В сравнение с второто тримесечие на 2023 г. броят на сградите нараства с 12,4%, на жилищата в тях – със 74,7%, както и общата им застроена площ – с 12,5 на сто. Това е трето поредно тримесечие, в което новозапочнатото жилищно строителство в страната отбелязва ръст на годишна база, сочи справка в данните на НСИ.

В същото време предприемачите в жилищното строителство у нас подхождат предпазливо към бъдещите си намерения за строителство, ако се съди по данните на НСИ за издадените разрешения за строеж през първото тримесечие, като те намаляват както на тримесечна, така и на годишна база на национално ниво. Това е първи годишен спад на разрешенията за жилищно строителство от две тримесечия насам.

И по този показател най-предпазливи в страната са предприемачите в София и Варна, докато тези в Пловдив и Бургас планират по-смело жилищните си проекти в бъдеще.

В столицата през второто тримесечие са издадени разрешителни за строеж на жилища с обща площ от почти 343 хил. кв. м, което е спад с 31,6% на годишна база. Във Варненска област общият обем на новоразрешеното жилищно строителство е достигнал 132 хил. кв. м и намалява с 30,2%.

От друга страна предприемачите в Пловдивска област са получили разрешения за строеж на жилища с обща площ от близо 258 хил. кв. м, а тези в Бургаска област – на 124 хил. кв. м. Това е ръст със съответно 44% и 64,7% спрямо второто тримесечие на миналата година.

Общо местните администрации в страната са издали разрешителни за строеж на 1935 жилищни сгради с 10 271 жилища в тях и РЗП от почти 1,2 млн. кв. м. Спрямо предходното тримесечие разрешените за строеж жилищни сгради са с 6,1% повече, докато броят на жилищата в тях намалява с 2,1%, както и общата РЗП – с 1 на сто. На годишна база издадените разрешителни за строж на нови жилищни сгради намаляват с 4,9%, жилищата в тях – с 15%, а общата им застроена площ – с 13,8 на сто.

През периода са издадени разрешителни за строеж и на 16 административни и офис сгради с обща РЗП от малко над 18 хил. кв. м, както и на 1173 други сгради с обща площ от 445 041 кв. м. На годишна база разрешените за строителство офис сгради се увеличават с 14,3%, както и тяхната РЗП с 25,2 на сто. В същото време издадените разрешителни на други сгради спадат с 14,6%, както и общата им площ – с 29,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още