fallback

Ултраниските лихви по ипотечните кредити в Япония ще се повишат за първи път от 17 г.

Собствениците на съществуващи кредити обаче няма да усетят промяната веднага заради правило вноските по жилищните заеми да се коригират веднъж на пет години

16:29 | 01.08.24 г.

Второто повишаване на лихвите от Японската централна банка от близо две десетилетия ще повлияе на милиони лични ипотечни кредити, като повиши лихвите за купувачите на жилища за първи път от едно поколение насам, пише Bloomberg.

Mitsubishi UFJ Financial Group, най-голямата японска банка, съобщи, че планира да повиши краткосрочната си основна лихва за първи път от 17 години насам през септември след хода на централната банка в сряда. Очаква се други кредитори да последват примера. Около 75% от личните ипотечни кредити в Япония са с плаващ лихвен процент и са обвързани с краткосрочната основна лихва, определяна от всяка отделна банка.

Перспективата за по-високи лихви по ипотечните кредити може подкопае вече слабото доверие на домакинствата и жилищния пазар. Акциите на японските имотни компании поевтиняха най-силно сред отделните сектори в Токио по време на сесията в четвъртък. За банките това ще повиши печалбата им от заеми.

В контраст с други развити икономики лихвите по ипотечните кредити в Япония намаляваха през годините, тъй като банките се конкурираха за повече бизнес със заеми, докато централната банка поддържаше политиката си на отрицателни лихви. Някои онлайн банки все още рекламират лихви от едва 0,27%.

Тези лихви по жилищните заеми може най-сетне да са достигнали дъното. MUFG съобщи в сряда, че подразделението ѝ за местно кредитиране ще повиши основната си краткосрочна лихва с 0,15 процентни пункта до 1,625% в сила от 2 септември, което ще бъде първо увеличение от 2007 г. насам.

Личните ипотечни кредити обикновено се изчисляват, като се използва базовата лихва на банката, съпоставена с краткосрочната основна лихва, а отстъпката зависи от кредитната надеждност на кредитополучателя. MUFG рекламира в момента ипотечни кредити с плаваща лихва от едва 0,345%.

По-високите лихви по ипотечните кредити може да окажат натиск върху жилищния пазар. Токио отчита стабилно повишаване на цените на новопостроените апартаменти, подкрепени от слабата йена, малкото предлагане и недостига на строителни работници.

Книжата на водещите строителни компании Mitsui Fudosan и Mitsubishi Estate поевтиняха с 9,4%, най-големия спад в средата на търговията от 2020 г.

Но последиците за съществуващите собственици на имоти вероятно ще се усетят по-късно. Повечето японски банки имат правила, според които месечните вноски по ипотечните кредити могат да бъдат коригирани само веднъж на всеки пет години. Затова макар общите лихвени плащания по ипотечния кредит да нараснат с по-високата лихва, месечните вноски вероятно ще останат непроменени засега.

Възможен удар за вече слабите разходи на потребителите тревожи анализаторите. „Не очаквах голямо въздействие от ръста на лихвите по ипотечните кредити, но има опасения за отрицателното влияние върху доверието на потребителите“, коментира Такаши Шиозава, ръководител на компанията MFS Inc., която оперира онлайн ипотечен брокер.

Председателят на Японската централна банка Казуо Уеда заяви в сряда, че решението за повишаване на лихвите е било взето заради очакването за продължителен ръст на заплатите в Япония. Той посочи петгодишното правило за ипотечните кредити, като заяви, че много плащания може да останат непроменени през този период, а в същото време очаква заплатите да нараснат през периода.

„Бремето може да бъде ограничено, тъй като заплатите ще нараснат първи, а вноските по ипотечните кредити след това“, допълни Уеда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още