fallback

Търговците у нас залагат на ритейл паркове, но са предпазливи към нови обекти

През пролетта няма навлезли нови марки на българския пазар, наемите в моловете леко поскъпват, сочат данни на консултантска компания

19:08 | 30.07.24 г.

Обемът на новооткритите търговски обекти у нас е достигнал 45 хил. кв. м през второто тримесечие на годината, което е с 19% по-малко спрямо същия период на миналата година. Това е знак за известно насищане и леко забавяне на динамиката на нови търговски площи. Около 23% от новооткритите магазини се намират в търговските центрове, а останалите - в ритейл паркове. Това се посочва в анализа на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton.

„Обикновено търговците засилват активностите по откриване на нови обекти през пролетта. Фактът, че тази година новооткритите площи са по-малко в сравнение с предходната говори за по-умерени действия и нарастваща предпазливост. Обяснението за това е комплексно. От една страна е забавеният темп на завършени нови проекти, от друга - насищането на пазара и по-задълбочените анализи, които търговците правят при взимане на решение за откриване на нов обект. Политическата несигурност също е фактор за пренасочване на капитали от международните играчи към по-устойчиви пазари”, коментира Георги Муховски, зам.-мениджър на отдел “Търговски площи” в Cushman&Wakefield Forton.

Най-много площи са заели DIY концепциите, дискаунт и модните вериги, магазините за електроника и обзавеждане. През периода април-юни на пазара няма навлезли нови търговски марки.

Активността при изграждането на нови обекти леко се забавя, също като ефект от постепенното насищане на пазара, посочват още от компанията. Общо 30 хил. кв. м нови площи са били  добавени към общия обем през второто тримесечие. Така той достига 1,4 млн. кв. м., от които 41% са разположени в търговски паркове. На практика, всички новозавършени площи през второто тримесечие са разположени именно в ритейл парковете, които се очертават като изключително устойчива тенденция на пазара.

Завършените през тримесечието площи включват само един напълно функциониращ търговски парк - този във Велинград  с площ 10 550 кв.м. Останалата част от площите са в обекти, частично завършени по-рано или все още в процес на изграждане.

В перспектива, активността на дивелъпърите при търговските площи се очертава като стабилна. Общият обем на площите в процес на изграждане възлиза на 155 хил. кв. м. Търговските паркове съставляват около 2/3 от тази площ. В различни етапи на планиране са поне 8 проекта за търговски паркове, които ще донесат допълнителни 90 хил. кв. м. Два от тези проекти бяха обявени през тримесечието - един в северозападната и един в североизточната част на страната.

Наемите в моловете в София през второто тримесечие на 2024 г. достигат 40 евро на кв. м, което е леко повишение спрямо предходното тримесечие. Доходността от първокласни площи пък пада до 7,75%. От днешна перспектива, допълнителни движения на тези показатели не се очакват до края на годината. Нивата в ритейл парковете в София остават без промяна през второто тримесечие и без потенциал за ръст на този етап – 11,5 евро на кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още