fallback

Цените на луксозните имоти в Южна Европа растат силно

Покачването на цените на наемите изпреварва ръста на продажните цени, сочат данни на консултантска компания

12:29 | 29.07.24 г. 6

Градове в Южна Европа, включително Лисабон, Мадрид и Атина, отчитат силен ръст на цените на жилищните имоти през първото полугодие, тъй като продължаващото ограничено предлагане подкрепя високия сегмент на жилищния пазар, пише Bloomberg.

От 30 града, анализирани от консултантската компания Savills, Лисабон отчита най-силен ръст на стойността на луксозните жилищни имоти с повишение от 4,2% благодарение на притока на богати чуждестранни купувачи. Амстердам, Мадрид и Атина отбелязват ръст от над 3%, сочи индекс, който следи първокласните жилищни имоти в градове в цял свят.

Ръстът на стойността на жилищата в тези дестинации далеч изпреварва средното покачване от 0,8%, отчетено във всички градове в индекса на Savills, видян от Bloomberg News преди публикуването му.

В момент, когато Европа е изправена пред криза с предлагането на жилища заради високите строителни разходи и предизвикателствата пред строителството, американците стават ключова база от купувачи в много южноевропейски градове. Сравнително силният долар и нарастващият интерес към начина на живот в региона привличат купувачи от САЩ, отбелязва Savills в доклада. Стойността на първокласните имоти в Дубай също нараства, тъй като близкоизточният център продължава да привлича богати работници с по-ниски данъци и луксозен начин на живот.

Градове в Южна Европа оглавяват класацията на Savills. Графика: Bloomberg LP

Макар че доверието в луксозния имотен пазар издържа на забавянето на по-широкия пазар в много от най-големите икономики в света, някои купувачи остават предпазливи, тъй като очакват яснота за лихвените проценти.

В САЩ упорито високите лихви забавят жилищния пазар, отбелязва Savills. Тъй като много американски собственици на жилища са изтеглили 30-годишен ипотечен кредит с фиксиран лихвен процент, малцина са готови да се върнат на жилищния пазар и да рискуват увеличаване на месечните си вноски. Цените на луксозните жилища са намалели в три от четирите американски града, наблюдавани през първото полугодие.

Растящи наеми

Ръстът на луксозния наемен пазар продължава да изпреварва ръста на пазарите за продажби в цял свят, пише Savills. Ограниченото предлагане в много градове в Европа, Близкия изток и Африка означава, че хората, които търсят да наемат луксозен имот, остават изправени пред силен ръст на наемите. Нито един пазар в ЕМЕА, следен от индекса, не отчита спад на наемните цени между декември 2023 и юни 2024 г.

„Високите лихви продължават да допринасят за предпазливоста на пазарите за продажба на имоти и насочват много кандидат-купувачи към пазарите на луксозни имоти под наем“, коментира Келси Селърс, асоцииран директор в отдела за световни анализи на Savills. „Очакваме наемите да продължат да се представят по-добре от капиталовите стойности до края на 2024 г. и в средносрочен план, тъй като предлагането остава ограничено в много градове в света“, допълва тя.

Отново на първо място е Лисабон, следван от Дубай и Банкок. Наемите са нараснали със 7,5% в португалската столица през първото полугодие. Атина, Барселона, Амстердам, Берлин и Кейп Таун отчитат ръст на наемите на първокласни имоти от над 3% през първото полугодие, като в гръцката столица увеличението е с 4,6 на сто през шестмесечния период, сочи докладът. Това е значително над средния ръст от 2,2% в 30-те града, проследени от Savills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:29 | 29.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още