fallback

Компанията за управление на имотите на британската корона отчете рекордна печалба

Този резултат ще доведе до увеличаване на общественото финансиране за крал Чарлз III с 45 млн. паунда

08:03 | 26.07.24 г.

Общественото финансиране за британския крал Чарлз III е нараснало с 45 млн. паунда (58 млн. долара), след като печалбата на Crown Estatе - компанията, която управлява публичната недвижима собственост на британската корона, е нараснала над два пъти, сочи годишен доклад, цитиран от CNBC.

Печалбата на Crown Estate, част от която финансира монархията, се е увеличила със 148% спрямо отчетените 443 млн. паунда през 2022-23 г. до 1,1 млрд. паунда (1,4 млрд. долара), сочи годишният отчет на компанията.

Голямата печалба означава, че финансираната от данъкоплатците суверенна субсидия, която обезпечава официалните задължения на кралското семейство начело с крал Чарлз, ще нарасне с над 50% от 86,3 млн. паунда през 2024-25 г. на 132 млн. паунда през следващата година.

Crown Estate, която управлява исторически имоти в страната, обширни поземлени парцели и по-голямата част от британското морско дъно, е притежавана от британската монархия, но е управлявана независимо и приходите ѝ се предоставят на правителството. В замяна монархията получава към момента 12% от печалбата на Crown Estate, дял, който се изчислява на база средствата за две години напред.

Кралското семейство получаваше 25% от печалбата, за да финансира задълженията и ремонтите си, но прие предложението на правителството да намали цифрата миналата година поради очаквания скок на печалбата. Ако процентът не беше намален, кралското семейство щеше да получи 275 млн. паунда (355 млн. долара).

Силните резултати се дължат основно на продажбата на опции и на значителните приходи от търг за отдаване под аренда на площи за офшорна вятърна енергия, проведен през 2021 г.

Дан Лабад, главен изпълнителен директор на Crown Estate, коментира, че рекордните резултати се дължат на десетилетия инвестиции в офшорни вятърни проекти, тъй като устойчивата енергия е една от страстите на краля, както и на „разнообразния и устойчив“  портфейл от имоти и земи.

„Днешните рекордни резултати са продуктът на години на ангажименти и инвестиции в подпомагането на създаването на водещ в света офшорен вятърен сектор във Великобритания, както и на активното управление на разнороден и устойчив портфейл“, отбелязва Лабад в комюнике.

Той изразява задоволство и от предстояща промяна в законодателството, обявена миналата седмица в реч на краля, която ще разшири правомощията за инвестиции на Crown Estate. Това според него ще позволи на организацията да има „още по-голямо въздействие върху дългосрочните национални интереси – от подкрепата за декарбонизирането на Великобритания и сигурно от енергийна гледна точка бъдеще до възстановяването на природата, регенерирането и икономическия растеж“.

Отделни сметки, публикувани от Бъкингамския дворец, показват състоянието на кралските финанси от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г., първата пълна година от възкачването на краля на трона.

Коронацията му, която се състоя на 6 май миналата година, е струвала общо 800 хил. паунда (1,03 млн. долара).

Разходите за персонал на кралското домакинство за възлезли на 27,9 млн. паунда през миналата финансова година, а поддръжката на имотите му е погълнала 47 млн. паунда на фона на непрекъснатите ремонти на Бъкингамския дворец.

В същото време разходите за пътувания са достигнали 4,2 млн. паунда, като четиридневното пътуване на краля и кралицата до Кения миналата година е струвало 167 хил. паунда.

Отчетът показва още, че кралското домакинство ще получи два нови хеликоптера през 2024-25 г., за да замени използваните в момента 15-годишни машини, а колата Bentley на краля ще бъде преоборудвана, за да се движи с биогорива в рамките на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:05 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още