fallback

Малките апартаменти в САЩ стават още по-малки

В студиата с 10% по-малко площ в сравнение с преди 10 години наемателите и предприемачите трябва да бъдат креативни

15:55 | 04.08.24 г. 1

Предприемачите в САЩ мислят в малък мащаб що се отнася до апартаментите тип студио, пише Wall Street Journal.

Средният размер на студиата се е свил с 5 кв. м до 41 кв. м от 2014 г. насам, което ги прави с 10% по-малки днес спрямо нивото им преди десет години, сочи нов доклад на компанията RentCafe.

По-малките студиа се харесват на наематели и собственици на имоти. Наемателите в тези апартаменти обикновено обръщат по-голямо внимание на спестяването на разходи, отколкото на абсолютния размер, затова повечето са склонни да пожертват малко площ, ако това ще понижи месечните им разходи.

В същото време предприемачите могат да отдават под наем повече жилища на сграда, ако те са по-малки, което помага за покриване на нарастващите строителни разходи.

„Някои хора искат само нещо ефективно, което няма да ги разори“, казва Гери Охразда, имотен мениджър в компанията Fremont Village Apartments в Сиатъл, която миналата година отвори и предлага студиа с площ под 27 кв. м. „Място за хранене и за спане“, допълва тя.

Тенденцията не убягва от погледа на търговците на дребно. През януари компанията за мебели IKEA създаде колекция от продукти за упражнения за използване в малки жилища, включително пейка с чекмеджета, която може да се използва едновременно като пейка за упражнения, масичка за кафе и място за съхранение на вещи.

Свиването на студиата далеч изпреварва по-скромното свиване на площта на всички апартаменти с 1,1 кв. м през последните десет години. В същото време по-скъпите двустайни и тристайни апартаменти са увеличили площта си съответно с 0,6 кв. м и 1,7 кв. м, сочат данните на RentCafe.

Мат Джоблън, предприемач, съсредоточен върху жилищните сгради със смесени функции, планира да строи по-тесни студиа с по-малък отпечатък. Той спестява пространство в жилищата с вградени гардероби и бюра.

„Искаме да използваме всеки възможен квадратен метър. В тези жилища по никакъв начин не бива да се пилеят квадратни метри“, отбелязва той.

Джоблън и други предприемачи, които искат да свият студиата, се насочват към кухните. По-малки кухнички с ефективни уреди и малки конзолни маси, които могат да се използват и като маси за хранене, помагат на предприемачите да спасят ценни недвижими имоти.

„Кухнята е може би най-голямата променлива“, казва Омар Рихани, изпълнителен вицепрезидент на консултантската компания Project Management Advisors.

С по-малки кухни и всекидневни много предприемачи разчитат, че наемателите ще прекарват повече време в заведения на приземния етаж за хранене или срещи с приятели.

Вместо да организират събирания в апартаментите си младите хора все повече забавляват гостите си в барове и ресторанти, казва Стен Патрън, основател на компанията Prism Places, която оперира жилищни проекти със смесено предназначение. Освен това повече хора тренират във фитнес зали, хранят се в ресторанти и работят от кафенета.

Новият проект Bloc House на предприемачите Алекс Лоу и Джон Хецел от Далас включва студиа с площ от около 32 кв. м. Те са допълнени от традиционни удобства като фитнес центрове с пространства за съвместна работа и големи маси за групови вечери с надеждата да помогнат на наемателите да се срещат помежду си.

 Споделените удобства и по-малките апартаменти може да помогнат за намаляване на разходите близо до Далас, където жилищата са скъпи, но има относително малко високи сгради, казват Лоу и Хецел.

IKEA не е единствената компания за мебели, която създава по-малки, модулни продукти за по-тесни апартаменти.

Проектът на Лоу и Хецел например ще бъде мебелиран от компанията Ori, която прави футуристични продукти за дома, включително роботизирано легло, пуснато на пазара през 2020 г., което се вдига на тавана, когато не се използва. Компанията прави също разширяващи се апартаменти с движещи се стени, които могат да създават стаи при поискване.

Но по-малките мебели, масите и диваните не могат да бъдат свивани твърде много. Алекса Косиор, която работи като маркетинг специалист в социалните мрежи в Чикаго, се нанесла в студиото си през 2023 г., само три години след изграждането му. Високите разходи я отказали от по-скъп едностаен апартамент.

Заради площта от около 30 кв. м тя има по-малко дрехи в гардероба си, където държи също пералнята и сушилнята си и рядко кани гости. Тя трябвало да бъде креативна и в малката си кухня, като приговтя ястия върху дъска за рязане на печката си.

Косиор планира скоро да се премести. Макар че ще ѝ липсва централната локация на апартамента, тя иска да има по-голяма площ.

„Харесвам малкото си студио, но, за бога, трябва ми повече пространство, за да живея и готвя“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:55 | 04.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още