fallback

Новото жилищно строителство в САЩ е набрало скорост през юни

Жилищният пазар отвъд Океана става все по-недостъпен за чуждестранните купувачи

17:27 | 17.07.24 г.

Новото жилищно строителство в САЩ е набрало скорост през юни, въпреки че спадът на новозапочнатите еднофамилни жилища до осеммесечно дъно показва, че пазарът изпитва затруднения заради високите лихви, пише Bloomberg.

Общият брой на започнатите жилища е нараснал с 3% до годишен темп от 1,35 млн. единици миналия месец, стимулиран от ръста с 19,6 на сто на многофамилното строителство, показват данните на правителството, публикувани в сряда. Новозапочнатите еднофамилни жилища са намалели за четвърти пореден месец.

Разрешенията за строеж, които са показател за бъдещата строителна дейност, са нараснали с 3,4% до годишен темп от 1,45 млн. единици, също движени от ръста на заявленията за разрешаване на проекти за многофамилни жилища.

Разрешенията на еднофамилни домове са намалели с 2,3% до най-бавния темп от над една година насам.

Силният темп на строителството на еднофамилни жилища, наблюдаван в края на миналата година, отслабва. Докладът показва още, че броят на жилищата в етап на строителство е намалял до най-ниското си ниво от началото на 2022 г., което показва, че строителните компании са съсредоточени върху запазването на наличностите в унисон с търсенето.

Преди публикуването на данните Федералният резерв в Атланта прогнозира спад с 2,8% на годишна база на жилищните инвестиции през второто тримесечие.

Нагласи на строителните компании

Доверието на компаниите за жилищно строителство също намалява, като новият индекс за нагласите на строителните фирми на Националната асоциация на жилищните строители (NAHB) и Wells Fargo сега е на ниско ниво за годината.

Индустрията разчита на Фед да започне да намалява лихвите скоро, насърчен от доклада за инфлацията от миналата седмица, който показа, че ръстовете на цените се охлаждат в цялата икономика. Лихвите по ипотечните кредити остават на ниво от близо 7% месеци наред.

Строителните компании се опитват да насърчат продажбите, като намаляват цените и използват стимули. 31% от строителните компании са съобщили, че са намалили цените през юли, което е ръст спрямо 29% през юни, сочат данните на NAHB.

Докладът на министерството на търговията също показва ръст с 10,1% на общия обем на завършените жилища до най-високото му ниво от 2007 г. насам, стимулиран основно от ръста на проектите за многофамилни жилища.

Покупките от чужденци са на рекордно дъно

Отделни данни, публикувани от Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) показаха, че покупките на жилища от чужденци в САЩ са достигнали рекордно дъно, тъй като чуждестранните купувачи се задъхват от силата на долара и недостига на налични имоти.

Неамерикански граждани са купили 54 300 стари жилища в страната през 12-те месеца до март, което е спад с 36% спрямо същия период година по-рано, показват данните на NAR. Това е най-малкият брой от 2009 г., откогато асоциацията следи покупките на жилища от чужденци.

Покупките на жилища в САЩ от чужденци намаляват. Графика: Bloomberg LP

Общият обем на чуждестранните инвестиции в съществуващи жилища в САЩ е намалял до 15-годишно дъно със спад от 21% до 42 млрд. долара.

Чуждестранните купувачи се борят с трайно силния американски долар, който намалява покупателната им способност и ограничава вариантите им на конкурентен жилищен пазар. Изправени пред перспективата за по-малка стойност за парите им, много чуждестранни инвеститори предпочитат да останат встрани от пазара.

„Силният американски долар прави международните пътувания по-евтини за американците, но американските домове стават по-скъпи за чужденците. Не е изненадващо, че виждаме отдръпване“, коментира Лорънс Юн, главен икономист на NAR.

Покупките са ограничени от същия недостиг на наличности, който създава трудности и на местните купувачи на жилища през последните години. Собствениците се придържат към евтините ипотечни кредити от пандемичната ера и задържат хиляди потенциални обяви извън пазара, това повишава цените на наличните имоти.

Чуждестранните купувачи са платили средно 475 хил. долара за жилище в САЩ в 12-те месеца до март, което е рекорден връх, сочат данните на NAR.

Канадците са най-голямата чуждестранна група купувачи на жилища в САЩ с 13% от сделките, следвани от Мексико и Китай с 11% и Индия с 10%.

Канадците са водещата група чуждестранни купувачи на имоти в САЩ. Графика: Bloomberg LP

Флорида е водещата дестинация, съставляваща 20% от покупките на жилища от чужденци. Тексас е на второ място с 13% от сделките, следван от Калифорния с 11%.

Докато местните купувачи са обезкуражавани от високите лихви по жилищните заеми, чуждестранните потребители са по-склонни да избягват банково кредитиране. Половината от всички покупки от чужденци са осъществени изцяло с пари в брой, почти два пъти повече от всички купувачи на съществуващи домове, отбелязва NAR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още