fallback

Търсенето на жилищни заеми в еврозоната расте за първи път от две години

Намаляващите цени на жилищата и по-ниските лихви стимулират тегленето на ипотечни и потребителски кредити

12:33 | 17.07.24 г.

Търсенето на заеми от домакинствата в еврозоната се е увеличило за първи път от две години насам, тъй като потребителите реагират на намаляването на цените на жилищата, по-ниските разходи за обслужване на заемите и растящото доверие в икономиката, пише Financial Times.

Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че „подобряването на перспективите пред жилищния пазар“, особено в Германия, най-голямата икономика в Европа, е основният двигател на възстановяването на търсенето на ипотечни кредити и потребителски заеми, сочи тримесечното ѝ допитване сред банки.

Ръстът в търсенето на заеми от домакинствата подкрепя колебливото възстановяване на икономиката на еврозоната, но увеличеното заемане на средства може също така да задържи инфлацията висока, засилвайки предпазливостта на ръководителите на централната банка към понижения на лихвите.

ЕЦБ, която се очаква да запази лихвите без промяна тази седмица, след като започна да ги понижава от миналия месец, определи степента, в която банковото кредитиране е ограничено от по-високите лихви по заемите като един от големите фактори, които ще определят темпа на смекчаване на паричната политика.

„Ако се появят още данни за по-силно от очакванията търсене на заеми, управителният съвет може да задържи основните лихви или да ги намали с много по-бавен темп от очакванията на пазарите“, коментира Томаш Веладек, икономист и инвеститор в компанията T Rowe Price.

Суаповите пазари очакват още две понижения на лихвите с четвърт процентен пункт в депозитната лихва на ЕЦБ от 3,75% до края на тази година.

Клаус Вистесен, икономист в консултантската компания Pantheon Macroeconomics, се съмнява, че повишаването на заемите за домакинствата ще бъде достатъчно, за да възпре ЕЦБ да понижи лихвите през септември и отново през декември. „Затягането на цикъла на кредитиране е в унисон с нашето мнение, че ЕЦБ ще понижи лихвите по-малко, отколкото очакват пазарите догодина“, допълва той.

Допитването на ЕЦБ показва, че търсенето на заеми от бизнеса е продължило да намалява за седмо поредно тримесечие поради ограничената инвестиционна активност и по-високите лихви по корпоративните заеми.

Банките леко са смекчили условията по заемите за домакинствата през второто тримесечие, като в същото време са ги затегнали за бизнеса, особено що се отнася до заемите за бизнес имоти.

Но според допитването банките очакват търсенето на заеми да нарасне както от страна на домакинствата, така и на корпоративни кредитополучатели през третото тримесечие.

Повишеното търсене на жилищни заеми е било особено силно в Германия, отбелязва ЕЦБ и допълва, че това е в „съответствие с подобренията в достъпността на жилищата заради относително силния спад на цените на жилищните имоти през последните тримесечия“.

Цените на жилищата в Германия спаднаха с 8,4% миналата година, един от най-големите спадове в еврозоната, където цените намаляха средно с 1,1 на сто спрямо предходната година.

През последно време се наблюдават признаци на известно стабилизиране в части от жилищния пазар в еврозоната. Цените на жилищата са намалели с 0,1% на тримесечна база през първите три месеца на тази година, по-бавно понижаване в сравнение със свиването с 0,8 на сто предходното тримесечие.

ЕЦБ съобщава, че увеличеното търсене на ипотечни кредити отразява и спадащите лихви по заемите, тъй като банките понижиха лихвите в очакване на намаляването на основните лихвени проценти тази година, както и подобряването на доверието на потребителите.

Композитният индикатор за лихвите по ипотечните кредити в еврозоната, съставен от ЕЦБ, е намалял от 4,05% в края на миналата година до 3,75% през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още