fallback

Със спасяването на имотния сектор Китай иска да убие с един куршум два заека

Властите в Пекин предоставят 69 млрд. долара за финансиране на достъпни жилища

17:06 | 16.07.24 г.

След като Пекин нареди на китайските градове да купуват новозавършени апартаменти и да ги превръщат в достъпни жилища, първите стъпки, които те предприеха, бяха да обявят планове за разширяване на кръга от хора, които могат да кандидатстват за субсидии, и да разрешат други икономически главоболия в този процес, пише Ройтерс.

Китайските ръководители издадоха директива през май, целяща да смекчи продължителната имотна криза, увеличила наличностите от непродадени апартаменти, които пресякоха паричните потоци на строителните компании и натежаха силно върху цените на жилищата, доверието на потребителите и икономическата дейност.

Забавянето на имотния пазар и вялото търсене от потребителите тласнаха растежа под прогнозите през второто тримесечие.

Някои анализатори сметнаха новия подход на властите към социалните жилища за един от редките, ориентирани към потребителите ходове в Китай, който обещава да прехвърли ресурси от местните власти към домакинствата, за което мнозина отдавна настояваха като средство за повишаване на местното търсене.

Но анализ на публични съобщения от 20 китайски града показват, че местните власти мислят по-мащабно от това.

Повечето са раздали въпросници на лекари, учители и други групи отвъд обичайните целеви групи с ниски доходи, за да преценят търсенето на субсидирани наеми и покупки на апартаменти. Някои призовават работници мигранти в заводи от селските райони или дори научни работници да проявят интерес.

Според икономисти тези съобщения показват, че градовете се възползват от новата жилищна политика по начини, които се опитват да отговорят на изтичането на мозъци и нетния отлив на население към мега градове като Шанхай или Шънджън.

Смекчаването на недостига на работна ръка в заводите и засилването на здравеопазването и образованието може да помогнат за намаляване на част от икономическия и обществен натиск в центровете с по-малко население, като повишат активността и разширят данъчната база.

„По-малките градове са по-мотивирани да развиват достъпни жилища“, казва икономистът от Hwabao Trust Ние Вън.

„Чрез достъпни наеми те могат да привличат повече мигранти и да намалят нетния отлив на хора. Достъпните жилища могат също така да бъдат продадени на полицаи, лекари, учители и да помогнат за задържането на таланти“, допълва той.

Градове в Китай едва сега започват да публикуват съобщения за усилията си да въведат директивата от май, като подробности за целевите групи от населението се появяват за първи път.

Десет от 20 съобщения, видени от Ройтерс, обявяват допитвания сред лекари, учители и други служители в държавния сектор. Източните градове Янтай и Лонгкоу също съобщават, че работници мигранти могат да купуват или наемат достъпни жилища.

Ханджоу и Джинхуа в по-богатата провинция Джъдзян искат учени. Таншан в провинция Хъбей, близо до Пекин, предлага жилища на нови граждани и хора на възраст под 35 г.

Кунмин на югозапад се насочва към неопределени „групи от таланти, от които градът се нуждае“, се казва в съобщение.

Дуан в силно задлъжнялата и по-бедна област Гуанси, предлага апартаменти на по-ниски цени на „семейства, които не притежават жилище, или чиято жилищна площ на човек от домакинството е под 15 кв.м.".

Анализатори очакват тези допитвания да предизвикат силен интерес. Но мнозина бъдещи наематели или купувачи може да променят решението си, ако апартаментите, които властите купуват за програмата, са в лошо състояние или на нежелани локации.

„Все още не знаем какво е качеството на тези апартаменти“, казва Ма Хон, старши анализатор в GDDCE Research Institution.

Пекин предоставя финансиране в размер на 500 млрд. юана (69 млрд. долара) за програмата на национално равнище и много анализатори очакват властите да увеличат финансирането в бъдеще.

Малко градове са съобщили размера на планираните субсидии. Янтай и Лонгкоу предлагат месечни отстъпки от наеми в размер на 400 юана за хора с висше образование и 300 юана за други. Допълнителни 50 юана се прилагат за всеки допълнителен член на домакинство.

Това се равнява на субсидии от най-малко 20% в двата града, съобщават Yantai Daily и онлайн платформа за наеми.

Ханджоу, където се намира технологичният гигант Alibaba Group, казва, че наемът на апартамент с площ от 50 кв. м ще струва само около 500 юана на месец. Жителите в югозападния град Лъшан и южния град Юнджоу, които са върнали официалните формуляри, са посочили, че апартаменти с площ до 110 кв. м могат да бъдат купени за около две трети от пазарната цена.

За да улесни потреблението от домакинствата в дългосрочен план, програмата ще трябва да бъде разширена и допълнена с други реформи, казват анализатори.

Икономистът от Moody's Analytics Хари Мърфи Круиз счита, че съществуващите достъпни жилища съставляват около 5% от общите наличности от жилища в Китай.

Увеличаването им до 20%-30% би било от „огромна полза“ за много китайци и за потреблението на домакинствата на макрониво, но ще изисква финансиране за между 3 трлн. и 4 трлн. юана, казва той.

„Китай отчаяно се нуждае от преуравновесяване на икономиката си. Той има нужда домакинствата да харчат, за да стимулират значително растежа в бъдеще“, счита Круиз.

„Достъпните жилища не са магическото решение на този проблем, но със сигурност са ключов стълб в стратегията“, допълва той.

Социалните реформи, така че хора като Су да се тревожат по-малко за остаряващите си родители, също трябва да извървят дълъг път.

„Домакинствата може да спестяват по-малко, ако считат, че не трябва да заделят твърде много пари за скъпо жилище“, казва Луис Лу, икономист за Китай в Oxford Economics. “Спестяванията в Китай зависят също от други структурни елементи като стабилен ръст на заплатите и адекватни очаквани пенсии“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:06 | 16.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още