fallback

България е на първо място в ЕС по най-бързо тримесечно поскъпване на жилищата

Цените на жилищата у нас са нараснали много по-бързо от средните нива в еврозоната и ЕС през първото тримесечие

17:13 | 05.07.24 г. 7

Жилищата в България са поскъпнали най-бързо сред страните членки на Европейския съюз (ЕС) през първото тримесечие на тази година спрямо последното на миналата, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. В същото време страната ни е на второ място сред страните членки по най-ускорен ръст на цените на годишна база, като отстъпва само на Полша.

Цените на жилищата на национално ниво са нараснали със 7,1% на тримесечна база, като по този показател страната ни е на първо място в ЕС. След България се нареждат Унгария и Полша с покачване от съответно 5,1% и 4,3 на сто.

На обратния полюс е Дания, където цените на жилищата са намалели с 2,5% за едно тримесечие. Следват Франция с понижение на цените от 2,1% и Словакия с 1,7 на сто.

Полша и България са единствените страни членки на ЕС с двуцифрен ръст на цените на жилищата през първото тримесечие на годишна база от съответно 18% и 16%, показват още данните на Евростат. След страната ни се нарежда Литва с повишение от с 9,9%.

Люксембург е страната с най-голям спад на цените на жилищата на годишна база от 10,9%, следвана от Германия с 5,7% и Франция с 4,8 на сто.

Силният ръст на цените на жилищата в България е в контраст с тенденциите на ниво ЕС и еврозона. През първото тримесечие цените в еврозоната са намалели с 0,4% на годишна база, а в ЕС са се повишили леко с 1,3 на сто.

При сравнение с последното тримесечие на 2023 г. цените на жилищата са намалели с 0,1% в еврозоната и са се повишили с 0,4 на сто в ЕС.

Отделни данни на Евростат показват, че през първото тримесечие наемите на жилища в ЕС са се увеличили с 0,9% спрямо четвъртото на миналата година, а на годишна база са нараснали с 3 на сто, т.е. наемите са поскъпнали по-бързо от цените на жилищата на европейско ниво, докато доскоро тенденцията беше обратната.

Цените у нас са нараснали почти със 100% от 2010 г. насам

Разгледани в по-дългосрочен план от 2010 г. до първото тримесечие на 2024 г., цените на жилищата в България са се увеличили почти със 100%. Това нарежда страната ни на девето място сред страните членки по най-бърз ръст на цените през последните 14 години.

Източник: Евростат

На първо място е Естония с увеличение от 223%, следвана от Унгария с 207%, Литва със 170%, Литвия със 140%, Чехия със 125%, Австрия със 108% и Люксембург със 101%. Спадове са отчетени само в Италия с 8 на сто и Кипър с 1,2%.

През същия период наемите в България са се повишили с 40%. Първенец и по този показател е Естония с ръст от 201%, следвана от Литва със 174% и Ирландия със 104%. Спад на цените на наемите е регистриран само в Гърция с 19 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:13 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още