fallback

Испанското правителство ограничава отдаването на ваканционни имоти под наем

Страната се бори с жилищна криза и много местни жители се чувстват изключени от пазара заради високите цени

10:13 | 04.07.24 г.

Испанското правителство обяви мерки за ограничаване на краткосрочните и сезонните ваканционни наеми на фона на нарастващия гняв на местни жители, които считат, че цените ги изтласкват от жилищния пазар, пише Ройтерс.

Правителството ще разследва обяви на платформи като Airbnb и Booking.com, за да провери дали имат разрешения, съобщи министърът за правата на потребителите Пабло Бустиндуй.

„Ако едно жилище няма разрешение за туризъм, обявяването му в интернет платформи трябва да бъде незаконно и следователно наказано“, заяви Бустиндуй в интервю за държавната телевизия TVE.

Испания се опитва да балансира насърчаването на туризма, който е ключов двигател на икономиката ѝ, и в същото време да отговори на притесненията на гражданите заради недостъпно високите наеми, породени от промените в характера на кварталите с пренасочването на собствениците на имоти към по-доходоносно отдаване на жилищата им под наем на туристи.

Наемите се повишиха със средно 13% през юни спрямо година по-рано и с 18 на сто в туристически градове като Барселона и Мадрид, сочат данни на имотния портал Idealista.

Кметът на Барселона Жауме Колбони обяви план да сложи край на краткосрочното отдаване на жилища под наем в града до 2028 г.

Apartur, асоциацията на собствениците на апартаменти за туристи, заяви, че мярката е равносилна на изземване на собственост, докато Конституционният съд на Испания обсъжда дали ходът е законен.

Жители на Барселона, Канарските острови и Малага организираха протести през последните седмици срещу ръста на имотите, отдавани под наем на туристи. Сезонните работници в хотелиерството и ресторантьорството изпитват затруднение да намерят подслон в тези горещи точки за туризъм, като мнозина са принудени да спят в каравани или дори в колите си.

Премиерът Педро Санчес обяви по-рано тази седмица, че правителството ще създаде регистър на ваканционните имоти под наем в стремеж да ограничи броя на обявите.

Министърът за жилищната политика Исабел Родригес заяви в сряда, че регистърът ще бъде готов най-рано до края на 2025 г. Когато това се случи, онлайн платформите ще трябва да предоставят данни за домакините, за да се провери дали имат разрешение да отдават жилищата си под наем.

Правителството обмисля и да предприеме стъпки за ограничаване на средносрочните наеми, вариращи от 1 до 11 месеца, и може да даде на съседите в жилищните сгради право на глас за това дали собственикът може да обявява имота си в платформи, уточни министърът.

Някои представители на профсъюзите не са толкова сигурни, че въвличането на съседите е жизнено решение.

„Увеличаването на имотите, отдавани под наем на туристи, е голям проблем и тези мерки не са сериозни“, коментира Виктор Паломо, ръководител на Съюза на наемателите в Мадрид, след среща с жилищния министър.

„Не може съседите да са единствените хора, натоварени с отговорността да ги регулират“, допълни той и призова собствениците на имоти да плащат повече данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 04.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още