fallback

Лондонското Сити отложи строителството на една от най-високите сгради в Европа

Това се случи след възражение от председателя на Lloyd’s за 73-етажната кула близо до мястото на историческия застрахователен пазар

11:49 | 03.07.24 г.

Лондонското Сити отложи решението за новата най-висока сграда на Square Mile след възражение в последната минута на председателя на британската финансова група Lloyd’s, пише Financial Times.

Представители на City of London Corporation препоръчаха одобряването на 73-етажния небостъргач на име 1 Undershaft. Но във вторник те бяха разкритикувани от членове на комисията по градоустройство на компанията заради навлизане на площад „Сейнт Хелън“ в основата на кулата.

Шраван Джоши, председател на комисията по градоустройство към City of London Corporation, коментира, че отлагането на решението ще даде време „да се върнем назад и да преговаряме с кандидата“ за съдбата на обществения площад. „Това не е послание към индустрията, че сме против проекта“, допълни той.

Неочакваното забавяне се случва след писмо от Брус Карнеги-Браун, председател на Lloyd’s, който възразява за проекта, тъй като той „отнеме от Ситито наистина важно пространство за събирания“.

Очакваше се, че City of London Corporation ще гласува ключовия проект почти десет години след предлагането му за първи път. С почти същата височина като Shard той ще бъде една от най-високите сгради в Европа.

Lloyd’s неотдавна се договори за удължаване на наемния си договор в централата си на отсрещната страна на улицата, сърцевината на специализирания застрахователен пазар в Ситито, където брокери и застрахователи продължават да се провеждат срещи лице в лице, за да определят политики.

1 Undershaft ще бъде с 50 етажа по-висока от съществуващата на място 23-етажна кула от 60-те години на миналия век, където преди време се помещаваше Aviva, нейният дизайн е повлиян от модернистичния архитект Мис ван дер Рое. Twentieth Century Society, което настоява за запазване на съвременната архитектура, твърди, че сградата не трябва да бъде събаряна.

Проектът беше одобрен за първи път през 2016 г., а проектирането на кулата беше възложено на архитекта Ерик Пари. Проектът включваше градина на 11-ия етаж и обсерватория на най-високото ниво, което щеше да бъде отворено за посетители.

Архитекти заявиха, че новият проект ще бъде „перла в короната“ сред небостъргачите в Ситито и се вписва в плановете за превръщането на бизнес центъра в Лондон в по-привлекателно място за служители и посетители, с „висококачествени външни площи, публични открити пространства, подобрена устойчивост, културни и творчески предложения“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още