fallback

Ikea навлиза на Пето авеню в Ню Йорк с инвестиция в кула в Манхатън

Сделката на Ingka Investments е поредният стремеж на шведската компания за мебели да се разшири в САЩ

22:17 | 02.07.24 г.

Лъскавото Пето авеню в Манхатън, известно със скъпите си магазини като Tiffany и Chanel, скоро ще има по-практичен наемател – Ikea, пише Financial Times.

Ingka Investments, инвестиционното подразделение на Ingka Group, най-големия франчайзингополучател на Ikea, съобщи, че поема миноритарен дял в нова кула, която се строи на основната търговска улица в Ню Йорк, откривайки пътя пред шведската мебелна компания да отвори „пункт за срещи с клиенти“ в култовия търговски район.

Инвестицията е поредният стремеж на Ikea да се разшири на американския пазар, но също така продължава неотдавнашна тенденция сред големите глобални търговци на дребно, включително LVMH, да купуват първокласни имоти в големи градове в цял свят.

Съгласно споразумението, обявено в понеделник, Ingka Investments, която притежава мнозинството магазини на Ikea в цял свят, ще има дял от една трета в кулата с площ от 93 хил. кв. м на Пето авеню в допълнение към преференциални акции. Американската строителна компания Extell Development Company ще притежава останалите две трети.

Ingka Investments съобщи, че ще има пълна собственост на търговските площи от близо 7500 кв. м, където планира да създаде пункт за срещи на клиенти на Ikea, но отбеляза, че все още е на ранни етапи на планиране за локацията на Ikea.

Компанията съобщи, че миналата година е открила в света над 70 от тези пунктове за срещи, които се простират от малки формати магазини до временни обекти и студиа за планиране, в усилията си да подобри „достъпността“ за потребителите си в големите градове и области. Студиата за планиране са много по-малки от стандартните магазини на Ikea и позволяват на клиентите да се срещат с консултанти и да правят поръчки за доставки до домовете.

Финансовите подробности по сделката не са публикувани. Extell разработва проекта за кулата на по-малко от 10 минути пеша от гара Grand Central Terminal почти две десетилетия, но строителството все още не е започнало. Първите наематели се очаква да се нанесат до 2028 г.

„Развълнувани сме да споделим новината за тази голяма инвестиция, която подкрепя стратегията ни за растеж в САЩ, жизненоважен пазар за Ingka Group“, коментира Питър ван дел Поел, управляващ директор в Ingka Investments.

Миналата година Ikea съобщи, че планира да отвори осем големи магазина и девет по-малки студиа за планиране и пунктове за поръчки в САЩ с очакването, че най-голямата икономика в света ще изпревари Германия като най-голямата страна за компанията от гледна точка на продажби през идните години.

Ню Йорк е предизвикателен пазар за компанията за мебели. Ikea затвори студио за планиране в Ъпър Ийст Сайд, Манхатън, през 2022 г. след по-малко от три години заради високи наеми и по-малка от очакванията посещаемост. Компанията за търговия на дребно затвори магазина си в Куинс през октомври 2022 г. по-малко от две години след отварянето му, с което оперира само един магазин в Бруклин.

Инвестицията на Ikea следва неотдавнашна тенденция големи компании да купуват първокласни имоти в големи градове. Kering и LVMH вложиха над 5 млрд. евро в големи имотни локации в Европа и САЩ.

Prada, Kering и LVMH обавиха неотдавна инвестиция на Пето авеню в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 02.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още