fallback

Спадът при продажбите на жилищния пазар в Китай се забавя допълнително през юни

Правителствените мерки започват да дават плодове, въпреки че анализаторите като цяло остават скептични за крайния резултат

10:21 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Спадът в сектора на жилищните имоти в Китай се забавя още повече през юни на фона на усилията на правителството да стимулира пазара с нови мерки, съобщава Bloomberg.

Стойността на продажбите на нови жилища от 100-те най-големи компании за недвижими имоти в страната спада със 17% спрямо предходната година до 439 млрд. юана (60 млрд. долара) в сравнение със спада от 34% през май, показват предварителни данни на China Real Estate Information Corp. Междувременно продажбите скачат с 36% спрямо май.

Три от най-големите градове в Китай - Шанхай, Шънджън и Гуанджоу - намалиха първоначалните вноски и позволиха по-достъпни ипотеки в края на май, след като правителството в Пекин обяви широк пакет за спасяване на сектора на недвижимите имоти. Китайската столица стана четвъртият от така наречените градове от ниво 1, който последва примера на трите града миналата седмица.

Обратът в траекторията на продажбите на нови жилища може да предложи известно облекчение за китайската икономика, която е напът да засенчи официалната цел на правителството за растеж от 5% за тази година, изчислява Bloomberg Economics. Сривът при имотите възпрепятства растежа въпреки вълната от стимули, макар че други икономически показатели, включително индустриалното производство, очертават стабилизиране.

Индексът на Shanghai Stock Exchange Property Index, който проследява акциите на повече от дузина строителни предприемачи, листнати на борсата, се повиши с цели 4,7% в понеделник. Борсата в Хонконг е затворена поради празник.

Разхлабването на мерките в Пекин стимулира продажбите на жилища на вторичния пазар. През изминалия уикенд продажбите са нараснали с около 18% спрямо седмица по-рано, сочат оценки на Centaline.

Спадът на китайския жилищен пазар се забавя, след като големите градове се присъединиха към правителствените мерки. Графика: Bloomberg

Мерките в Шънджън и Гуанджоу засилиха трансакциите в южните градове, като средните дневни продажби на нови жилища през първите 25 дни на юни се увеличават с над 30% спрямо май, показват данни на China Index Holdings.

Шанхай отчита 11% ръст на продажбите.

Все пак анализаторите остават скептични относно цялостните ефекти на мерките до момента. Две агенции за кредитен рейтинг наскоро понижиха прогнозите си за пазара на имоти в Китай, като S&P Global Ratings и Fitch Ratings сега прогнозират спад на годишните продажби с поне 15% спрямо миналата година.

„Пазарът на нови жилища все още търси дъно в краткосрочен план“, коментира Чън Уъндзин, анализатори в China Index Holdings. „Перспективите на купувачите на жилища за доходите им не са се подобрили съществено“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 01.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още