fallback

Продажбите на стари жилища в САЩ спадат за трети месец, цените достигнаха рекорд

Наличностите от съществуващи жилища се увеличават, тъй като хората, които чакат лихвите да паднат, за да продадат, са решили, че не могат да чакат повече

18:32 | 21.06.24 г.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са намалели за трети пореден месец през май, а цените са поставили нов рекорд, което показва продължаващите предизвикателства пред достъпността, които са спънка пред важния пролетен сезон на продажбите, предава Bloomberg.

Подписаните договори са намалели с 0,7% спрямо месец по-рано до годишен темп от 4,11 млн. жилища. Спадът се дължи изцяло на свиването в южните щати, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, публикувани в петък. Те са в унисон със средните прогнози на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg.

В същото време наличностите от съществуващи жилища за продажба са нараснали през последно време, отчасти защото хората, които чакат лихвите да паднат преди да обявят жилищата си за продажба, са решили, че не могат да чакат повече.

Предлагането на жилища на пазара е нараснало с 18,5% спрямо същия месец миналата година до темп от 1,28 млн. жилища, но все още е много под нивото преди пандемията, когато лихвите по ипотечните кредити бяха много по-ниски.

Това обяснява защо цените остават високи – средните цени на жилищата за продажба са нараснали с 5,8% спрямо година по-рано до рекордните 419 300 долара, което отразява по-големия брой продажби на имоти с високи цени, както и многобройните оферти, сочат данните на NAR.

„Цените на жилищата, които достигат нови върхове, създават по-широко разделение между тези, които притежават имоти, и тези, които искат да бъдат купувачи на първо жилище“, казва главният икономист на асоциацията Лорънс Юн. „В крайна сметка увеличаването на наличностите ще помогне за повишаване на продажбите на жилища и ще укроти ръстовете на цените на жилищата през идните месеци“, допълва той.

Лихвите по ипотечните кредити леко намаляха напоследък, но Федералният резерв вероятно ще понижи основната си лихва едва по-късно тази година. Юн отбелязва, че това може да забави възстановяването на продажбите на жилища, които се колебаеха около годишен темп от 4 млн. единици през миналата година.

При сегашния темп продажбата на всички жилища на пазара ще отнеме 3,7 месеца, най-високото ниво от четири години насам. Въпреки това бокери на недвижими имоти считат, че ниво под пет месеца е показател за затегнат пазар.

Около 67% от продадените жилища са били на пазара по-малко от един месец през май, почти същото ниво като предходния месец, а 30% са били продадени над обявената цена. Имотите са оставали на пазара средно 24 дни през май спрямо 26 дни през април, сочат данните на NAR.

Продажбите на съществуващите жилища съставляват мнозинството от общите продажби в САЩ и се отчитат, когато бъде подписан договор. Правителството ще публикува данни за продажбите на нови жилища през май на 26 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:32 | 21.06.24 г.
fallback
Още от Новини виж още