fallback

Ню Йорк е най-скъпият град за строителство в света за втора поредна година

Недостигът на квалифицирана работна ръка е ключов фактор, който тласка нагоре инфлацията в строителството, сочи допитване

15:55 | 21.06.24 г.

Ню Йорк е най-скъпият град за строителство в света с 5723 долара на квадратен метър, или ръст с 5% спрямо 2023 г., сочи ново пазарно допитване на компанията Turner & Townsend. Американският град оглавява класацията за втора поредна година.

След него се нарежда друг град в САЩ, Сан Франциско, с 5489 долара на квадрат, а трети е Цюрих с 5035 долара на кв. м.

САЩ продължават да доминират в допитването сред 91 големи града в света с шест града в топ десет – Ню Йорк, Сан Франциско, Лос Анджелис, Бостън, Сиатъл и Чикаго.

Строителството в света все още е изправено пред предизвикателства, но инфлационният натиск отслабва и стабилизирането на цените позволява приток на инвестиции към ключови сектори за растеж в света като центрове за данни, здравеопазване и промишлено производство, отбелязват авторите на допитването.

Извън САЩ Швейцария остава най-скъпата страна за строителство в света, а Цюрих изпреварва Женева и заема трето място в класацията. Това е и най-скъпият град за строителство в Европа, като разходите са се увеличили с 8,2% за година. В Женева средните строителни разходи достигат 5022 долара на кв. м.

Лондон се връща в топ десет и заема десета позиция със средни разходи от 4473 долара на кв. м. Високите цени във Великобритания се дължат на фактори като все по-голямо свиване на капацитета и недостиг на квалифицирани служители в сектора.

Япония вече няма нито един пазар в топ десет в света, което отразява последиците от поевтиняването на йената до 34-годишно дъно. Това води до засилен интерес към страната от чуждестранни инвеститори. За сметка на това Хонконг попада в топ десет, като заема девето място с 4500 долара на кв. м, или ръст с 4,8% на годишна база.

Пазарът в САЩ изобилства от добри възможности в областта на природните науки, мащабните центрове за данни и промишленото производство, стимулирани от мерки за подкрепа на правителството. Пазарът на бизнес имоти може да се възстанови, ако Федералният резерв започне да понижава лихвите по-късно през 2024 г., каквито са очакванията, отбелязва Turner & Townsend.

Наред с големи пазари като САЩ ключови страни с развиваща се икономика също може да се възползват от международната тенденция за доближаване на производството до собствените граници, преместване на производството в приятелски държави и връщането му в родината. Индия, Малайзия, Индонезия, Нигерия, Бразилия и Мексико отчитат нарастващо търсене в сектора.

Данните от допитването показват, че инфлационният натиск върху разходите за строителство отслабва в градовете в топ десет.

Инфлацията в строителството на повечето пазари се дължи на набора от проекти, които постепенно се придвижват напред със стабилизирането на строителните разходи. Тази година Африка е с най-висока инфлация в строителството с 5,7%, докато в Северна Америка тя се е забавила от 6,1% през 2023 г. на 3,8 на сто тази година.

Европа отчита скромно ускоряване на инфлацията до 2,8%, а във Великобритания тя е на ниво от 4,2%.

В световен план Turner & Townsend очаква строителните разходи да нараснат с 3,4% през 2025 г.

Значителен фактор, който подклажда инфлацията в строителния сектор в света, е недостигът на квалифицирана работна ръка. 79,1% от изследваните пазари, или 72 като брой, съобщават за недостиг на квалифицирани кадри.

За сметка на това само 9,9% от пазарите, или 9 общо, съобщават за излишък на работна ръка. Останалите 11%, или 10 пазара, отчитат балансиран пазар на труда.

Дисбалансът между търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка подлага строителните разходи на натиск към трайно повишаване в световен план, считат авторите на допитването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:50 | 21.06.24 г.
fallback
Още от Новини виж още