fallback

Терен за жилищно строителство в Сингапур не привлече нито една оферта за първи път от 20 г.

Теренът беше част от усилията на правителството за справяне с големия ръст на наемите в града държава

13:19 | 20.06.24 г.

Охлаждащият се имотен пазар в Сингапур понесе удар, след като терен за жилищно строителство, обявен за продажба от правителството, не привлече никакъв интерес от строителни компании за първи път от над две десетилетия, предава Bloomberg.

Липсата на оферти е спънка в усилията за справяне с високите наеми в момент, когато правителството налага нов вид дългосрочно обслужвани апартаменти. Обектът в Ъпър Томсън Роуд беше един от двата, заделени за строителство на апартаменти, изискващи минимум тримесечен престой. Това е ръст спрямо сегашното изискване за седем дни.

Пилотният терен е част от усилията на властите за справяне с големия ръст на наемите на жилища, които остават на многогодишни върхове въпреки отстъплението през последните тримесечия. Строителните компании стават предпазливи, тъй като продажбите на нови жилища намаляха за втори пореден месец през май.

Вялото търсене от чужденци и икономическата несигурност карат предприемачите да са по-предпазливи, отбелязва консултантската компания CBRE и допълва, че това е първият път от над 20 години насам, в който един терен не е привлякъл никакви оферти.

Другият пилотен проект за дългосрочно обслужвани апартаменти в широкия център на града е привлякъл само една оферта, която е била приета през април. Книжата на базираните в Сингапур строителни компании се представиха смесено в днешната търговия в Азия.

Цената на акциите на City Developments, която е подкрепила офертата, остана почти непроменена, както и тази на UOL Group. Книжата на Frasers Property поевтиняха с 1,3%.

„Пазарните нагласи са слаби и предпазливостта е основна тенденция“ за строителните компании, коментира Никълъс Мак, главен анализатор в имотния портал Mogul.sg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:19 | 20.06.24 г.
fallback
Още от Новини виж още