fallback

Иновативни техники намаляват отпадъците от строителство и разрушаване

"Главболгарстрой" ръководи проект по "Хоризонт Европа" за рециклиране на строителни отпадъци

15:46 | 17.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Иновативен проект MOBICCON - PRO, финансиран по европейската програма "Хоризонт Европа" и управляван от "Главболгарстрой", предлага решение за един от сериозните проблеми в строителството - отпадъците от сроителство и разрушаване. Цялостната концепция на проекта се фокусира върху подходи за рециклиране и разработване на ефективни решения за намаляване на потреблението на суровини в строителството, тоест прилагане на принципите на кръговата икономика и в тази индустрия.

В началото на юни "Главболгарстрой" беше домакин на среща в София на международния екип на консорциума, ангажиран с реализацията на MOBICCON-PRO. Експертите се запознаха с част от методите по време на семинар на строителната площадка и мястото за разрушаване на старата сграда на германското посолство в София. Бяха показани практиките за селективно разрушаване, които са част от обработката на материалите преди да бъдат рециклирани.

Мобилен кран и багери извършиха отделяне на армировка от бетон и транспортираха материалите до инсталацията за рециклиране. Показано беше демонтирането на инсталации, разрушаване на зидани стени и други възможности за намаляване на отпадъците и оптимизиране на възможностите за рециклиране.

Като част от мерките за безопасност около старата сграда на посолството, която е в процес по разрушаване, е изградено рамково обезопасително скеле и са въведени мерки за сигурност на строителния обект, отбелязват от "Главболгарстрой".

Снимка: "Главболгарстрой"

По време на практическата част на семинара по проекта участниците, сред които строителни инженери, строителни мениджъри и архитекти от водещи университети и изследователски центрове от България, Сърбия, Дания и Франция, наблюдаваха приложението на оборудване като стенорезна машина и режещ робот, разположени на последния етаж на сградата. Тези машини показаха прецизно и безопасно разделяне на конструктивните елементи и модерния подход на компанията към процеса на разрушаване на сградата на посолството.

В офиса на "Главболгарстрой" представителите на международния консорциум, който работи по проекта MOBICCON-PRO, обсъдиха напредъка му и се запознаха с подробни доклади за различните дейности, фокусирани върху създаването на регионален териториален кръгов център, селективни практики за разрушаване, пилотно третиране на oтпадъци от строителство и разрушаване и разработването на иновативни строителни продукти.

По време на дискусиите участниците отчетоха значението на споделянето на опит между страните, като предишни посещения по проекта бяха организирани от Датския технологичен институт в Копенхаген. Тези съвместни усилия са от решаващо значение за успешното изпълнение на проекта MOBICCON-PRO и за обмена на експертен опит за намаляване на екологичния отпечатък от строителните дейности.

Семинарът на строителната площадка посолство на Германия в София подчерта лидерството на "Главболгарстрой" в практиките за устойчиво строителство. Чрез демонстриране на иновативни техники за рециклиране и насърчаване на съвместни усилия това събитие беше още една стъпка в посока към по-зелено бъдеще на строителната индустрия в България и региона на Югоизточна Европа.

Плановете са на мястото да бъдат построени нова сграда и паркинг, които ще бъда използвани отново за нуждите на дипломатическата мисия на Германия  у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 17.06.24 г.
Още от Новини виж още