fallback

Ценовият спад на жилищния пазар в Китай се ускорява въпреки новите стимули

Докато цените на нови жилища се понижават с най-бързия си темп от октомври 2014 г., тези на вторичния пазар спадат с най-много от 2011 г.

10:30 | 17.06.24 г. 1

Цените на жилищата в Китай се понижават с по-бързи темпове през май, тъй като последните усилия на Пекин да подкрепи пазара на имоти явно се нуждаят от известно време, за да съживят търсенето, съобщава Bloomberg.

Последните данни на Националното статистическо бюро показват, че цените на новите жилища в 70 града в Китай, без да се включват субсидираните от държавата имоти, се понижават с 0,71 на сто спрямо април, като това е най-големият ценови спад от октомври 2014 г.

Цените на вторичния пазар междувременно спадат с 1% - най-рязкото понижение от 2011 г., когато Китай започна да използва текущия метод за събиране на данни.

Миналия месец Пекин обяви широк спасителен пакет за сектора на недвижимите имоти, за да се справи с най-закъсалия сектор в китайската икономика, облекчавайки ипотечните правила и насърчавайки местните власти да купуват непродадени жилища. Три от най-големите градове в страната - Шанхай, Шънджън и Гуанджоу - въведоха впоследствие големи облекчения за купувачите на жилища, намалявайки изискванията за първоначална вноска и позволявайки по-евтини ипотеки. Правилата в Пекин остават непроменени.

Но инвеститорите и анализаторите остават скептични, че мерките ще бъдат достатъчни поради разкритото до момента ограничено финансиране от централната банка и бавния напредък на съществуващите пробни програми в няколко града. Свръхпредлагането на жилища води до намаляване на цените, което дава на хората по-малко причини да инвестират в имоти.

По-слабите от очакваното цени на жилищата предполагат, че мерките все още не са подобрили доверието на купувачите, изтъква Реймънд Чен, ръководител на отдела за проучване на имотния сектор в Китай в CGS International Securities. Той очаква Пекин да настоява местните власти да ускорят прилагането на политиката.

Спадът на цените също се засили спрямо същия месец преди година. Цените на новите жилища се понижават с 4,3%, а тези на имотите на вторичния пазар се сриват със 7,5 на сто.

Показателят, който следи търговията с акции на китайските строителни компании, се понижи с 2,4% в първите часове в понеделник, насочвайки се към мечи пазар на фона на 23-процентния спад спрямо върха си, отчетен в средата на май.

Икономистите от Wall Street прогнозират нови мерки и допълнително финансиране в опитите на Пекин да подкрепи пазара, след като редица политици призоваха властите на заседание на кабинета по-рано този месец да запазят фокус върху политиките за намаляване на жилищния инвентар и да бъдат по-„креативни и смели“ при въвеждането на поддържащи мерки.

Имотният анализатор на JPMorgan Chase & Co. Карл Чан очаква по-нататъшно облекчаване на ограниченията върху покупките на жилища. Икономистите на HSBC Holdings Plc прогнозират повече мерки за намаляване на инвентара.

Ценовият спад на жилищния пазар в Китай се задълбочава през май. Графика: Bloomberg

Финансирането за строителните предприемачи остава слабо, откакто в края на миналата година правителството изготви „ бял ​​списък“ с фирми, които отговарят на условията за заеми. Широкият размер на финансирането за строителни предприемачи, включително заеми, облигации и постъпления от продажби на жилища, продължава да се свива силно, отчитайки спад от 24,3% спрямо година по-рано, показват отделни данни. 

Инвеститорите тепърва ще се убеждават, че спадът на жилищния сектор е достигнал повратна точка за строителите с ограничени финанси. Dexin China Holdings Co. миналата седмица се превърна в поредната компания от сектора, на която съдът в Хонконг нареди да бъде ликвидирана.

Все пак пазарните експерти се различават по отношение на перспективите. Продажбите на имоти в Китай вероятно ще достигнат дъното през следващите два до три месеца с помощта на продължаващото облекчаване на политиката, особено след като се постигне по-голям напредък за намаляване на излишния инвентар, пише в скорошна бележка до клиенти Уан Тао, главен икономист за Китай в UBS Group AG.

„Продажбите може да се подобрят допълнително през юни, тъй като мерките за подкрепа набират бавно инерция, а строителите увеличават продажбите във финансовите си резултати“, казва Чен Уъндзин, анализатор в агенцията за недвижими имоти China Index Holdings. „Но колко бързо пазарът на имоти може да достигне дъното, зависи до голяма степен от перспективите на купувачите за техните доходи“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:30 | 17.06.24 г.
fallback
Още от Новини виж още