fallback

Наемите на апартаменти в Манхатън намаляват дори при активен пазар

Обикновено наемите растат през пролетта, тъй като пазарът става по-конкурентен преди върховите месеци юли и август

09:58 | 13.06.24 г.

Наемите на апартаменти в Манхатън неочаквано са намалели през май,  в началото един от обичайно най-натоварените сезони за пазара, пише Bloomberg.

Нови наемни договори са били подписани при средна цена от 4250 долара миналия месец, спад с 3,3% спрямо година по-рано, сочат данни на компанията за оценки на имоти Miller Samuel и на агенцията за недвижими имоти Douglas Elliman Real Estate. Въпреки това наемите са на второто си най-високо ниво за май в историята и са останали непроменени спрямо предходния месец.

Обикновено наемите растат през пролетта, тъй като пазарът става по-конкурентен преди върховите месеци юли и август. Но представянето миналия месец разширява тенденцията от края на 2023 г. в момент, когато наемите са под рекордния връх от 4400 долара.

Но пазарът е станал по-оживен. През май 7085 нови наемни договора са били подписани в Манхатън, близо 41% повече спрямо година по-рано. Но броят на обявите също е нараснал с приблизително увеличение от 28%, което помага за контролирането на цените.

Наемите на апартаменти в Ню Йорк са малко под рекордния връх. Графика: Bloomberg LP

Джонатан Милър, президент на Miller Samuel, казва, че според него наемните договори се увеличават отчасти защото собствениците искат цени при подновяването, които са твърде високи за съществуващите наематели. Това кара наемателите да излизат на пазара. А в момент, когато лихвите по ипотечните кредити са били близо до 7% през май, някои бъдещи купувачи са избрали вместо това да живеят под наем, допълва той.

Ако Федералният резерв не понижи лихвите по-рано от очакванията, Милър прогнозира, че сегашната динамика на наемния пазар в Манхатън ще продължи през лятото, като наемите ще бъдат малко по-високи, тъй като студенти, наскоро завършили, семейства и други се конкурират да си осигурят апартамент до началото на септември.

„Не очаквам силен ръст на наемите, но и не смятам, че ще има голяма корекция“, отбелязва Милър.

Активността на пазара в Бруклин се засилва, като подписаните 4341 наемни договора през май отразяват ръст от близо 161% спрямо година по-рано и рекорден връх. Средният наем в новите наемни договори в квартала е достигнал 3600 долара, най-високото ниво в историята за май.

Наемането на имоти също е достигнало рекорд в Куинс, който включва Лонг Айлънд Сити и Астория, с 811 нови наемни договора през май, ръст със 113% спрямо година по-рано. Средните наеми са намалели минимално с 0,1% до 3400 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 13.06.24 г.
fallback
Още от Новини виж още