fallback

Стара Загора прави голяма стъпка към нулеви въглеродни емисии в градския транспорт

Real Estate Business Forums на 11 юни запозна старозагорци с развитието на градоустройството в региона и тенденциите в имотния сектор

17:30 | 12.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Силен интерес към селските къщи, голяма стъпка към нулеви въглеродни емисии в градския транспорт и нови проекти за развитието на градоустройството в Стара Загора. Всичко това и още актуални статистики за града през 2023 г. и началото на 2024 г. представиха лекторите от Real Estate Business Forums, които се срещнаха със старозагорци на 11 юни, за да запознаят присъстващите на форума с актуалните и ключови тенденции за сектора.

Сред лекторите на форума, организиран от портала за недвижими имоти Imoti.net, беше Михаела Лесова от "Адрес недвижими имоти", Стара Загора, която направи анализ на имотния пазар в града. Тя заяви, че в началото на годината той е умерен, а най-предпочитани имоти остават тристайните апартаменти. Лесова посочи, че средната възраст на продавачите на жилища е 52-годишна възраст, а при купувачите тя е около 42 години. 

Активното търсене на селски имоти в Стара Загора също беше сред основните тенденции, които лекторите очертаха за имотния сектор по време на срещата на тема „Стандартите на бъдещето в средата ни на живот“. Според Мирослав Караколев от Bulgarian Properties, Стара Загора, това се дължи на желанието на младите за по-спокоен живот, който да е по-близо до природата, но не твърде далеч от града. Той заяви, че средните цени на къщите в близост до Стара Загора са около 30 000 евро.

Дискусията на Imoti.net презентира на аудиторията какви са перспективите пред Стара Загора и бъдещото развитие на града. Д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенция за регионално икономическо развитие, Стара Загора, съобщи, че е направена голяма стъпка към нулеви въглеродни емисии в градския транспорт с помощта на електрически автобуси и зарядни станции. По време на бизнес форума тя заяви, че Община Стара Загора ще участва в проект за изграждане на пешеходна и велосипедна алея, свързваща кв. „Железник” и Тракийски университет, както и че се планира реконструкция на пътя между село Богомилово и гр. Стара Загора, и изграждане на кръгово кръстовище на входа на с. Богомилово заедно с пътно кръстовище до Тракийски университет. По думи на директора общината предвижда доставка и въвеждане в експлоатация на екологични автобуси с малък капацитет до 28 места за нуждите на общинския градски транспорт.

Следващите срещи на Real Estate Business Forums 2024 ще бъдат на 17 юни в Русе и на 18 юни във Велико Търново.

Бизнес дискусиите са част от проекта Real Estate Business Awards – Real Estate Business Forums and awards, конкурсът, отличаващ най-добрите в сектора на недвижимите имоти спрямо изминалата година. Церемонията по връчване на престижните статуетки се проведе през месец май, като списък с всички отличени може да бъде разгледан ТУК. Проектът се осъществява в унисон с цялостната мисия на портала за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите.

Генерален партньор на Real Estate Business Forums & Awards 2024 е Имоти Премиер. Проектът се организира с подкрепата на Unique Estates, New Estates и ЕРА България.

Институционални партньори на проекта са Български съвет за устойчиво развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Френско-българска търговска и индустриална камара, Международна федерация за недвижими имоти „FIABCI“, Камарата на строителите в България, Българската фасилити мениджмънт асоциация и Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вeстник „Строител“ и Stolica.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:32 | 12.06.24 г.
Още от Новини виж още