fallback

Притежаването на жилище в САЩ е станало с 26% по-скъпо от началото на пандемията

Средните годишни разходи за притежаване и поддържане на еднофамилно жилище са надхвърлили 18 хил. долара през март

15:07 | 10.06.24 г.

Цената на притежаването на жилище в САЩ се е увеличила с 26% от 2020 г. насам, тъй като разходи, включително данъци, застраховка и комунални услуги, са нараснали в периода на висока инфлация в цялата икономика, пише Bloomberg.

Средните годишни разходи за притежаване и поддържане на обичайно еднофамилно жилище, които не включват вноските по ипотечен кредит, са възлизали на 18 118 долара през март, съобщава сайтът за лични финанси Bankrate. Това прави 1510 долара на месец повече спрямо четири години по-рано, когато започнаха блокадите заради пандемията.

Изчисленията се основават на средната продажна цена от 436 291 долара по данни на Redfin.

„Наистина беше показателно да видя колко струва поддръжката на жилище“, казва Джеф Островски, анализатор в Bankrate. „Докато не притежаваш жилище, не разбираш колко пари хвърляш по него всеки месец и година“, допълва той.

В своя анализ Bankrate включва имотни данъци, застраховка на жилище, енергийни разходи, сметки за интернет и кабелна телевизия и 2% от продажната цена за поддръжка – разходи, които много купувачи са склонни да подценяват.

Поддържането на жилището е съставлявало най-голям дял от разходите за собственост в данните на Bankrate, затова щатите, в които покупните цени са нараснали драстично по време на пандемията, са отчели по-големи процентни ръстове в общите разходи. Имотните данъци са второто най-голямо перо в уравнението в щати с високи данъци като Ню Джърси и Кънектикът. В други сметките за енергия са били на второ място.

Последните четири години на инфлация са нанесли най-големия удар на собствениците на жилища в Юта, където разходите са се увеличили с 44%. Айдахо е на второ място с 39%, следван от Хавай с 38%. Аляска и Тексас са отбелязали най-малките ръстове с повишение на разходите от 14%. Годишните данни варират значително – от 11 559 долара в Кентъки до 29 015 долара в Хавай.

Островски казва, че общите разходи в някои случаи може да бъдат надценени, особено за собствениците на новопостроени жилища, които нямат нужда от ремонт, но все пак е полезно купувачите да ги имат предвид.

„Със сигурност е по-добре да си свръхподготвен и да имаш малко допълнителни пари в спестовна сметка с висока доходност, отколкото да си слабо подготвен и да се луташ“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:07 | 10.06.24 г.
fallback
Още от Новини виж още