fallback

Управляваните имотни активи от фонд мениджърите в света намаляват до 4,1 трлн. долара

Това е втора поредна година на спад, който се дължи на намаляващите стойности на активите и на свиването на дейностите по набиране на капитал

15:39 | 07.06.24 г.

Недвижимите имоти под управлението на най-големите фонд мениджъри в света са достигнали минимум от 4,1 трлн. долара към края на 2023 г., което е спад с 2,5% спрямо година по-рано, сочи проучване на Азиатската асоциация на инвеститорите в нелистнати имоти (ANREV), Европейската асоциация на инвеститорите в нелистнати имотни активи (INREV) и Националния съвет на доверените лица в областта на инвестициите в имоти (NCRIEF), публикувано от онлайн изданието Property Magazine-EU.

Това е втора поредна година на свиване спрямо историческия връх от 4,7 трлн. долара през 2021 г. Спадът може да се дължи на намаляващите стойности на активите и на свиването на дейността по набиране на капитал, както и на по-малкия брой отговорили ръководители на инвестиции (96), които са участвали в допитването.

Въпреки общия спад активите под управление на десетте най-големи ръководители на недвижими имоти в света са достигнали 2,1 трлн. долара, или средно 209,3 млрд. долара на компания за управление на имотни активи. Това е ръст с 8% спрямо 2022 г. Водещите 10 компании в света съставляват 51% от общите активи под управление спрямо 47 на сто през 2022 г., което показва нарастваща концентрация на активите под управление сред най-големите компании.

В класацията се наблюдават известни размествания сред най-големите пет компании за управление на активи. Blackstone, Brookfield Asset Management и Prologis запазват съответно първото, второто и третото си място. MetLife Investment Management е на четвърто място, а UBS Asset Management допълва топ пет, подкрепена от сливането ѝ с Credit Suisse. Тя е единственото ново попълнение в топ десет за 2023 г.

ESR е единственият фонд мениджър от Азиатско-Тихоокеанския регион, който намира място в първата десетка. UBS Asset Management е на първо място в Европа, като е удвоила активите си под управление до 104,1 млрд. долара през 2023 г. Swiss Life Asset Management и Blackstone са съответно на второ и трето място.

Blackstone запазва първото си място в класацията на северноамериканските фонд мениджъри с активи под управление на стойност 236,9 млрд. долара, следвана от Prologis и MetLife Investment Management. Blackstone е единствената компания, която присъства и в трите региона – Азиатско-Тихоокеански, Европа и Северна Америка, а също и в класацията за глобални стратегии.

Нелистнатите недвижими имоти остават значителна част от активите под управление в света с 82% от общия им размер от 4,1 трлн. долара. Нелистнатите имотни фондове съставляват 60%, или 2 трлн. долара, следвани от преките инвестиции чрез отделни сметки, дългови фондове и съвместни дружества или клубни сделки.

Дълговите фондове вече съставляват 13 на сто от нелистнатите имотни активи, отразяващи силната им инерция на фона на нарастващите лихви в света. Дълговите активи под управление са се увеличили във всички региони до 450 млрд. долара, или покачване с 14%.

Северна Америка остава най-предпочитаният регион за фонд мениджърите в света, като съставлява 43% от общите активи, или 1,8 трлн. долара. Европейските стратегии са на второ място с дял от 26%, или 1,1 трлн. долара. Азиатско-тихоокеанските стратегии имат дял от 12%, или 500 млрд. долара.

„Въпреки предизвикателната година, белязана от спадащи стойности и намаляло набиране на капитал, фонд мениджърите в топ десет значително увеличават пазарния си дял и сега държат половината от общите имотни активи под управление“, коментира Амели Дьолоней, старши директор на отдела за анализи и професионални стандарти в ANREV. „Тази тенденция към по-голяма концентрация сред най-големите компании за управление на активи в света подчертава тяхната устойчивост и възможности да привличат капитал дори в несигурни времена“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:39 | 07.06.24 г.
fallback
Още от Новини виж още