fallback

ЕЦБ ще поиска от някои германски банки повече провизии за заеми за бизнес имоти

Изискването на регулатора ще намали печалбите на кредиторите

15:42 | 05.06.24 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро ще поиска от редица германски кредитори да заделят по-големи резерви в случай на спиране на плащанията по имотни заеми. Ходът ще намали печалбите на банките, отбелязва Bloomberg.

Банките с големи портфейли от заеми за бизнес имоти като Deutsche Pfandbriefbank и някои регионални кредитори, извесни като Landesbanken, са във фокуса на усилията на ЕЦБ, въпреки че не е ясно от кои в крайна сметка ще бъде поискано да увеличат провизиите си, съобщават запознати с въпроса източници.

Прегледът е съсредоточен върху компании със силна експозиция към бизнес имоти, а не към водещите банки в страната, които имат по-широки бизнес модели. ЕЦБ е подложила на анализ и банки от други страни, но германските кредитори ще бъдат сред най-засегнатите, съобщават източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като разискванията на регулатора са от частен характер.

Книжата на Deutsche Pfandbriefbank, известна и като PBB, поевтиняват с над процент минути след 15:30 ч. във Франкфурт.

ЕЦБ отдавна призовава банките да се предпазят по-добре от забавяне на пазарите на бизнес имоти в света, особено в САЩ. Спадът заплашва да обремени кредиторите със загуби на заеми, след като те повишиха кредитирането на имоти в страната си и в чужбина, за да увеличат възвръщаемостта в десетилетието на рекордно ниски и дори отрицателни лихви.

Водещият регулатор в еврозоната ще изпрати исканията си до банките през идните месеци, съобщават запознатите източници. Произтичащото от това увеличаване на провизиите вероятно ще засегне рентабилността им тази година, допълват те.

Германските банки с големи портфейли от бизнес имоти, включително PBB, миналата година започнаха да повишават драстично резервите си при загуба на заеми, което изяде част от рентабилността им. Редица други също увеличиха провизиите за кредити, които са отпуснали на вече изпадналия в несъстоятелност имотен конгломерат Signa.

От водещите банки в страната 11 заделиха миналата година 2,5 млрд. евро, за да компенсират спрените плащания по заеми за бизнес имоти и да защитят кредитите си, които може да станат необслужвани, сочат изчисления на Bloomberg. Много от тях все пак обявиха ръст на печалбите си, тъй като печалбата от кредитиране нарасна благодарение на по-високите лихви.

Въпреки по-големите провизии ЕЦБ е притеснена, че редица банки все още не са заделили достатъчно пари, за да отразят надлежно спада на цените на имотите, породен от растящите лихви и новите начини на работа, съобщават запознатите с въпроса източници. Тя също така е недоволна от някои рискови практики за управление, използвани от редица германски банки, допълва един от източниците.

Спадът на офис сделките в Германия се задълбочава. Графика: Bloomberg LP

Не всички кредитори са съгласни с подхода на ЕЦБ и вместо това са защитили сегашното си ниво на провизии, казват източниците. В някои случаи те са успели да убедят регулатора да намали размера на допълнителните средства, който първоначално е счетен за необходим, допълва един от тях.

Банките трябва да заделят средства, за да се предпазят от спиране на обслужването на заеми. Резервите не могат да бъдат използвани за никакви други цели, което означава, че те директно намаляват печалбите, които банките постигат.

Преди около три години ЕЦБ започна преглед на експозициите към бизнес имоти на 32 банки. Впоследстрвие регулаторът стесни групата до 15 кредитора от страни като Германия, Франция, Италия, Кипър и Словения, съобщават запознатите с въпроса източници. ЕЦБ съобщи, че разглежда редица фактори, включително последиците от по-големите строителни разходи, растящите лихви и разликата в стойността между сградите на първокласни локации и не толкова желаните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 05.06.24 г.
fallback
Още от Новини виж още