fallback

Шанхай смекчи ограничения за жилищния пазар

Градът намали съотношението между първоначалната вноска и стойността на жилището и лихвите по ипотечните кредити

12:57 | 28.05.24 г.

Финансовият център Шанхай смекчи изискванията за първоначални вноски за покупка на жилище и за ипотечните кредити, след като по-големите китайски градове последваха мерките на централното правителство за подпомагане на имотния сектор, предава Bloomberg.

Градът намали съотношението между първоначалната вноска и стойността на жилището с десет процентни пункта до минимум 20% за купувачите на първо жилище и 30% за купувачите на втори дом, става ясно от съобщение. Най-ниското възможно равнище на лихвите по ипотечните кредити също беше понижено.

Смекчаването е предприето след най-категоричния спасителен пакет на Китай по-рано този месец, когато централната банка освободи финансиране за 300 млрд. юана (41 млрд. долара), за да помогне на местните власти да купят непродадени жилища. Официални представители се опитват също да съживят доверието на купувачите на жилища, което беше смазано от намаляващите цени, незавършените апартаменти и несигурността за работните места.

Анализатори очават още големи градове да последват примера на Шанхай, което ще подобри перспективите пред пазарните нагласи и продажбите.

Индексът на Bloomberg, който следи представянето на книжата на китайските строителни компании, се повиши с 2,4% във вторник сутринта. Цената на акциите на Shimao Group Holdings, която развива дейност в редица големи градове, включително Шанхай, нарасна с 16% в Хонконг.

Неотдавна централното правителство позволи на местните власти да намалят минималното съотношение на първоначалната вноска към стойността на жилището и сами да вземат решения за лихвите по ипотечните кредити.

Новите мерки за смекчаване на Шанхай бяха взети, след като през септември градът намали съотношението на първоначалната вноска към стойността на жилището и понижи прага за някои видове жилища, за които да се определят по-ниски лихви по жилищните заеми. Оттогава градът обави само скромно разхлабване през януари, за да позволи на някои неместни жители да купуват един имот в покрайнините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:57 | 28.05.24 г.
fallback
Още от Новини виж още