fallback

Португалия решава жилищната си криза с насърчаване на строителството

Правителството на страната планира да предложи на пазара притежавани от държавата имоти и да намали ДДС за жилищното строителство

11:22 | 16.05.24 г.

Португалия ще понижи данъците за ново жилищно строителство и ще осигури повече терени в селските райони за строителството на достъпни апартаменти в стремежа си да смекчи жилищната криза в една от най-бедните страни в Западна Европа, пише Bloomberg.

Изправено пред недостиг на жилищата и растящо обществено недоволство, правителството планира да предложи притежавани от държавата имоти на пазара, да намали данъка върху добавената стойност за строителството на жилища на 6% и да предостави стимули за строителните предприемачи да изграждат жилища за отдаване под наем.

Целта е да се охладят цените на жилищата, като се повиши предлагането на жилищни имоти, съобщи министърът на инфраструктурата и жилищата Мигел Пинто Луз на пресконференция в Порто, Северна Португалия. „Искаме да имаме налични жилища на по-ниски цени“, допълни той.

Португалия се превърна в магнит за чуждестранни инвеститори в имоти, след като правителството въведе т. нар. „златни визи“ през 2012 г. и някои данъчни стимули. Дългият бум превърна столицата Лисабон в град с множество хотели и луксозни апартаменти, насочени към нова вълна от чуждестранни жители. Той също така превърна жилищата в центъра на града в недостъпни за много местни жители.

В Лисабон, който е в основата на жилищната криза, цените на жилищата нараснаха с 4,7% през април спрямо година по-рано, а наемите се повишиха с 14,5%, сочат данни на имотния портал Idealista.

Предишното правителство промени програмата „златна виза“, една от най-популярните в Европа, като отмени инвестициите в имоти като основа за кандидатстване. Социалистическото правителство се отказа също от данъчни облекчения за новите чуждестранни жители, които се установяват в страната, замрази издаването на нови разрешителни за отдаване на имоти под наем в платформи като Airbnb и въведе извънреден данък върху тези имоти.

Пинто Луз, чиято десноцентристка партия победи с малка разлика социалистите на изборите през март, съобщи, че ще отмени някои от тези мерки, включително план, който щеше да принуди собственици на празни жилища да отдават имотите си, както и извънреден данък върху имотите за краткосрочен наем.

Притежавани от държавата имоти

Министърът не съобщи дали правителството му ще въведе отново „златните визи“ в първоначалната им форма. Програмата привлече хиляди купувачи на жилища, като предложи местожителство на граждани на страни извън ЕС, които бяха готови да вложат поне 350 хил. евро в имот.

Пинто Луз съобщи още, че планира да предложи на пазара „хиляди“ притежавани от държавата имоти, които може да бъдат превърнати в достъпни домове. Националният статистически институт съобщи в доклад от 2021 г., че в Португалия има около 723 хил. празни жилища, някои от които са собственост на държавата.

„Днес има цяла средна класа, която не може да си позволи да купи жилище в основните градове на страната“, казва Луиш Мендеш, изследовател в Центъра за географски изследвания към Лисабонския университет. „Много е важно тези празни имоти да станат налични, за да се повиши предлагането на достъпни жилища“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 16.05.24 г.
fallback
Още от Новини виж още