fallback

Цените на жилищата във Великобритания намаляват за първи път от три месеца

Свитите очаквания за размера на понижението на лихвите тази година подлагат на натиск пазара

12:49 | 02.04.24 г.

Цените на жилищата във Великобритания са намалели за първи път от три месеца насам, което подсказва, че пазарът вероятно е изпаднал в стагнация заради високите лихви по ипотечните кредити и подложената на натиск достъпност, пише Bloomberg.

Nationwide Building Society съобщи, че средната цена на жилищата е спаднала с 0,2% миналия месец след ръст с 0,7 на сто във всеки от двата предишни месеца. Икономисти очакваха малък ръст на месечна база.

Цените на жилищата във Великобритания намаляват за първи път от месеци. Графика: Bloomberg LP

Имотният пазар във Великобритания опроверга очакванията за рязък спад на цените миналата година и постигаше скромни ръстове от септември, когато Английската централна банка (АЦБ) сложи край на най-бързата поредица от лихвени повишения от десетилетия насам. Но цените остават на нива, на които за много купувачи вероятно ще е трудно да финансират покупката, особено в момент, когато основният лихвен процент е на 16-годишен връх.

„Активността се засили спрямо слабите нива, които преобладаваха към края на 2023 г., но остава относително вяла по исторически стандарти“, коментира Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide, цитиран в доклада. „Това до голяма степен отразява последиците от по-високите лихви върху достъпността“, допълва той.

Средната цена на жилищата във Великобритания сега е 261 142 паунда, сочат данните на Nationwide, чийто индекс е първият от поредицата индикатори за пазара, които трябва да бъдат публикувани този месец. Това е с 4,6% под връхната точка, регистрирана в края на 2022 г. Сега цените са нараснали с 1,6% на годишна база.

„Продавачите ще трябва да останат търпеливи. По-високите лихви по заемите продължават да са проблематични“, коментира Джейсън Харис-Коен, главен изпълнителен директор на Open Property Group.

Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания отново растат. Графика: Bloomberg LP

Лихвите по ипотечните кредити нараснаха леко през последните няколко месеца, тъй като инвеститорите смекчиха очакванията си за размера на понижението на ключовата лихва на АЦБ тази година. В един момент пазарите очакваха намаление с 1,5 процентни пункта за 2024 г. Сега те предвиждат две понижения с по четвърт пункт и силни перспективи за трето.

„Все още е вероятно възстановяването да бъде силно повлияно от посоката на лихвите“, коментира Гарднър.

Цените в Лондон са нараснали с 1,6% на годишна база и това го превръща в най-добре представящият се регион в Южна Англия. Северна Ирландия отчита покачване на цените с 4,6%, което я прави най-силният регион в допитването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:49 | 02.04.24 г.
fallback
Още от Новини виж още