fallback

Експерт: Възстановяването на имотния пазар ще е към края на годината

Ще има поскъпване, свързано с понижаване на лихвените проценти, прогнозира Георги Киров, партньор в Colliers International

13:16 | 22.02.24 г. 6

Възстановяването на имотния пазар и инвестиционните сделки ще се случи през втората половина на 2024 г. и по-вероятно към края. Тази прогноза в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Георги Киров, партньор в Colliers International.

Ще има някаква форма на поскъпване, свързано с понижаване на лихвените проценти, заяви той.

Той съобщи, че четвъртото тримесечие на 2023 г. затвърди тенденцията за драстичен спад на обемите инвестиции и обясни, тя е в пряка връзка с основните лихви, които все още остават „доста високи“.

„Основните банки Федералният резерв и Европейската централна банка все още не са преминали към намаляване на лихвите, което държи обемите от инвестиции много ниски. В Германия и Великобритания те са най-ниски за последните 10 години. Великобритания не успя да премине заветните 40 млрд. паунда инвестиции в рамките на годината. За Германия обемите са най-ниски дори спрямо глобалната рецесия през 2008 г.“, обясни Киров и добави, че основните играчи на тези пазари са институционални инвеститори, които с относително малки екипи правят голям обем сделки.

По думите му почти всички сделки са базирани на марж между лихвен процент и възвръщаемост, на която се купува определен имот.

„Когато лихвата е висока, може да е равна или по-голяма от възвръщаемостта, което означава, че придобиването би било на загуба. Това води до изчакване за по-добри цени“, коментира Киров.

Във връзка с ефектите от рецесията, с която се гонят Великобритания и Германия, експертът посочи, че от една страна това е форма на спиране на основен сегмент от пазара, тъй като инвестициите са свързани и с цикъла на построяване на сгради. Според него „стопирането на инвестиционния пазар афектира и строежите“.

Като причина за разминаванията между очакванията на купувачите и на предлагащите имоти той отбеляза, че те са свързани от една страна с цената, а от друга – с общите параметри на пазарите като процент на заети площи в определен сегмент или тренд при наемите, които инвеститорите следят. Киров подчерта, че тези показатели варират не само от държава до държава, а и от град до град.

„Например при офисите – поради феномена на работа от вкъщи, процентът на заети площи е все още относително висок в някои от големите градове и това въздържа инвеститорите да правят инвестиции в офиси“, показват наблюденията на експерта.

Като друг пример той даде индустриалните имоти. „Преди Covid те достигнаха пик на инвестиции и в момента инвеститорите не са убедени, че цените на тези активи са добри. През тази призма, докато се чакат по-добри лихви, те се обръщат към вложения в активи, които са нетипични – като например студентски общежития", отбеляза Киров. „Има голям недостиг в Европа на студентски общежития, които се отдават под наем. Предимството е, че когато се купи такъв актив, той е в контекст на пазарен недостиг и може да се приложи индексация. Всички тези активи са взаимосвързани“, посочи той.

Защо инвестиционните трансакции са едни от най-предизвикателните? Ще успеят ли ESG стандартите да сближат цените между търсене и предлагане? Защо две трети от купувачите на активи предпочитат те да направят ESG адаптацията? Как ще избегнат трусове малки регионални банки в САЩ заради заеми, които са обезпечени с офисни сгради с матуритет 2024-2025 г.? Къде е европейската посока при частните капитали?

Гледайте видео материала на Bloomberg TV Bulgaria, за да разберете какво е пазарното представяне на ЕМЕА.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 22.02.24 г.
fallback
Още от Новини виж още