fallback

Имотни загуби при банките предизвикват сътресение на кредитните пазари

Спредовете по корпоративните облигации са се разширили с най-бързия седмичен темп от началото на октомври м. г.

08:08 | 02.02.24 г. 6

Глобалните кредитни спредове се насочват към най-големия си седмичен ръст от четири месеца насам, тъй като засилващият се натиск върху имотния пазар кара банките да увеличават провизиите си за лоши заеми, пише Bloomberg.

Спредовете по корпоративни облигации в света са се разширили с осем базисни пункта от миналия петък насам, най-големият седмичен ръст от началото на октомври, а тези по финансовите облигации с инвестиционен рейтинг са нараснали със седем базисни пункта, сочат индекси на Bloomberg. Спредовете по облигации, емитирани от азиатски кредитори, са средно с около един базисен пункт по-високи в петък.

Кредитните спредове се разширяват след новини за лоши заеми от банки. Графика: Bloomberg LP

Лошите новини от експозицията на банките към недвижими имоти се трупат бързо. Книжата на американския регионален кредитор New York Community Bancorp поевтиняха с почти 50% през последните два дни, след като той повиши провизиите си за лоши заеми, а японската Aozora Bank прогнозира годишна загуба заради лоши заеми, свързани с бизнес имоти в САЩ. Deutsche Bank увеличи над четири пъти провизиите си срещу загуби от имоти отвъд Океана.

„За първи път от края на октомври пазарната нагласа става подчертано отрицателна“, коментират анализатори на Goldman Sachs. Инвеститорите трябва да добавят „доза предпазни мрежи в портфейла си с кредити“, тъй като слабостта на американските регионални банки засилва нагласата за избягване на рискове, допълват те.

Нарастват притесненията от потенциални проблеми за банките, тъй като високите лихви тласкат надолу стойностите на бизнес имотите в САЩ и други страни и затрудняват предприемачите да рефинансират дълга си. Лошите новини от банките идват точно, когато Федералният резерв изключи тази седмица възможността за понижаване на лихвите през март.

Книжата на Aozora Bank продължиха да поевтиняват в петък, сривайки се с 19% в Токио. Спредовете по доларовите облигации на банката с падеж през 2026 г. са се разширили над два пъти през последните два дни, сочат събрани от Bloomberg данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 02.02.24 г.
fallback
Още от Новини виж още