fallback

Цените на жилищата в САЩ продължават с ръста си и през октомври

Годишният ръст на цените започна да се ускорява през юни, след като стабилно се понижаваше от февруари 2022 г. насам

18:16 | 26.12.23 г.

Годишните цени на жилищата в САЩ през октомври отново са се повишили, сигнализирайки продължителното възстановяване на жилищния пазар, показаха данни от вторник,

Доклад на Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA) показа, че цените на жилищата са се увеличили с 6,3% на годишна база, което е над ревизираната оценка за повишение от 6,2% предишния месец.

Годишният ръст на цените започна да се ускорява през юни, след като стабилно се понижаваше от февруари 2022 г. насам. Цените се вдигат умерено с темп от 0,3% на месечна база след ръст от 0,7% през предишния месец.

Лихвите по най-разпространените ипотечни кредити се доближават до 8% през октомври, достигайки 20-годишен връх на фона на цикъла на повишаване на лихвите на Федералния резерв.

Фед остави основния си лихвен процент непроменен в рамките на три последователни срещи, засилвайки очакванията за приключване на цикъла на повишаване на лихви и стимулирайки рали на пазара на облигации.

Средният лихвен процент по 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент спада под 7% през декември, след като доходността по обезпечените с ипотека ценни книжа се насочи надолу. Продажбите на съществуващи жилища се повишават умерено, нараствайки с 0,8% през ноември и сигнализирайки, че смекчаването на нивата може да привлече продавачите в изчакване и да отвори инвентар за бъдещи купувачи, показва доклад на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, публикуван през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:10 | 26.12.23 г.
fallback
Още от Новини виж още