fallback

Планът за демонтажа на Паметника на Съветската армия е разчетен за 59 дни

Демонтажът ще струва 260 хил. лв., съобщи областният управител на София-град Вяра Тодева

22:15 | 13.12.23 г. 10

Планът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската армия е разчетен за 59 дни, каза областният управител на София – град Вяра Тодева в новините на bTV. Обектът е голям и сложен, допълни Тодева. Разчетите показват, че демонтажът ще струва 260 000 лева, които включват всички дейности, включително и осигуряването на охрана за следващите 12 месеца.

Областният управител не пожела да конкретизира къде ще се съхраняват елементите на паметника от съображения за сигурност, но увери, че те ще бъдат под охрана.

Вяра Тодева подчерта, че фигурите ще бъдат съхранени, описани и ще започнат дейности по създаване на техническа спецификация за възлагане на реставрация, както и оценка на стойността на самата реставрация, за да може да се обяви обществена поръчка.

На този етап се говори за възстановяване и реставрация на фигурите и барелефите, а самият постамент ще остане на място. Какво ще се случва с него ще зависи от решение на Столичната община. По думите на Тодева, главният архитект на София е започнал процедура по промяна на Подробния устройствен план, след което ще бъде обявен конкурс.

Тя обясни, че областната управа разполага с одобрен от Столична община план за безопасност и здраве, той е съгласуван и с дирекция „Управление на трафика“ и с дирекция "Зелена система" и са спазени всички процедури преди да започнат действията по преместване на фигурите на паметника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:16 | 13.12.23 г.
fallback
Още от Новини виж още