fallback

Ипотечните кредити в САЩ са с най-високи лихви от 23 години насам

Американците с договори за кредити с по-ниски лихви не желаят да напускат жилищата си

16:20 | 11.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ са се повишили миналата седмица до най-високото си ниво от 2000 г. насам, ограничавайки активността при покупките на жилища, пише Bloomberg.

Договорната лихва по 30-годишните заеми с фиксиран процент се е повишила с 14 базисни пункта до 7,67% през седмицата, приключила на 6 октомври, сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери, публикувани в сряда. Това е и петото поредно седмично увеличение на лихвите по ипотечните кредити.

Индексът на заявленията за покупка на жилище се е повишил, въпреки че остава близо до най-ниското си ниво от почти три десетилетия насам. Общият брой на молбите за ипотечни кредити, който включва дейността по рефинансирането, също е нараснал.

Лихвите по ипотечните кредити са склонни да се движат успоредно с доходността по 10-годишните държавни облигации, която миналата седмица достигна най-високото си ниво от 2007 г. насам. Доходността по държавните ценни книжа на САЩ оттогава се понижи на фона на очакванията, че Федералният резерв вероятно е сложил край на затягането на паричната си политика. 

С толкова високи лихви по ипотечните кредити много собственици на жилища се разколебават да сменят жилището си, след като вече са договорили по-ниски разходи по заемите си в миналото. Това оказва влияние върху предлагането и поддържа цените високи. И докато строителите предлагат на бъдещите купувачи финансови стимули за закупуване на имоти, продажбите на съществуващи жилища остават потиснати.

По-рано тази седмица Асоциацията на ипотечните банкери и две други лобистки групи в жилищната индустрия изпратиха писмо до гуверньора на Фед Джером Пауъл, призовавайки централните банкери да се откажат от допълнителни увеличения на лихвите.

Проучването на Асоциацията на ипотечните банкери, което се провежда всяка седмица от 1990 г. насам, използва отговори от ипотечни банкери и търговски банки. Данните обхващат над 75% от всички молби за жилищни заеми в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:27 | 11.10.23 г.
fallback
Още от Новини виж още