fallback

Всяка нощ в Европа население, равно на това в Марсилия, е без дом

Войната на Русия в Украйна е задълбочил проблема, който съществува от години

16:06 | 07.09.23 г. 10

Най-малко 895 хил. души в Европа са били без дом миналата година, сочи доклад на Европейската федерация на националните организации, работещи с бездомниците (FEANTSA) и фондация Abbé Pierre, цитиран от Euronews.

Тенденцията се е задълбочила след войната на Русия в Украйна, отбелязват още авторите на доклада Poor Housing in Europe.

Германия е регистрирала 84 500 бездомници през 2022 г., а в Испания броят им надхвърля 28 500 души.

Изследването буди безпокойство относно начина, по който неблагоприятните жилищни условия като пренаселеност, влага, мухъл, излагане на замърсяване и лоши санитарни условия засягат най-бедните слоеве от населението, задълбочавайки бедността и социалното изключване.

„Всяка нощ в Европа население, равняващо се на това на град като Марсилия или Торино, остава без дом“, отбелязват организациите в съвместно съобщение. „Преобръщането на тенденцията ще изисква безпрецедентни политически усилия и смели структурни мерки“, допълват те.

Липсата на обхватни данни, събирани по обща методология, затруднява очертаването на точна картина на бездомничеството в ЕС, предупреждават организациите. 895-те хиляди души са установени чрез използването на налични данни на национални и местни власти.

„Това е ръст с 30% спрямо последните данни от 2018 г., а през десетте години до 2018 г. бездомното население вече се увеличи със 70%. Така че това е структурно растящ проблем в ЕС“, коментира Рут Оуен, заместник-директор на FEANTSA.

Докладът очертава ситуацията в някои основни градове в Европа. Барселона в Испания е регистрирала 1063 бездомници през 2022 г., което е увеличение с 19% само за една година. Във френската столица Париж 69% от 2598-те бездомници в града живеят в такова положение повече от една година.

Бездомничеството не включва само хората, които нямат редовно място, където да спят, а също и тези, които са принудени да прибягват до извънредно място за настаняване. Пример за влошаващите се условия се наблюдава в Дъблин, където 8376 души са живели в такива публични места за настаняване, ръст с 31 на сто за една година.

Една от причините за влошаващото се положение на Стария континент е решението на Русия да предприеме пълномащабно нашествие в Украйна и многобройните странични последици от това, включително рекордно високи цени на енергията и упорито висока инфлация.

Икономическите последици бяха усетени както от бездомниците, така и от социалните служби, които ги подпомагат ежедневно, казва Оуен.

„Фактът, че кризата с разходите за живот, инфлацията бяха съсредоточени върху стоки от основна необходимост като енергия и храни, означава, че най-бедните домакинства понесоха най-тежък удар. Освен това службите, които работят в полза на бездомниците, бяха много силно засегнати от инфлацията и особено от нарастването на цените на енергията“, допълва тя.

Бездомничеството е проблем, който предшества войната на Кремъл и стана дълбоко вкоренен в повечето европейски страни, които макар да са сред най-богатите в света, не успяват ефективно да разрешат проблема.

По инициатива на социалистическото правителство на Португалия ЕС създаде Европейска платформа за борба с бездомничеството (European Platform on Combatting Homelessness) през юни 2021 г. с цел изкореняване на явлението до 2030 г. Платформата създаде работна група за мобилизиране на средства, предоставени от Европейската комисия и Съвета на Европа, и програми в подкрепа на социалното включване.

Оуен смята, че платформата е помогнала бездомничеството да се превърне в приоритет на социалната политика на ниво ЕС, но конкретни резултати все още не са постигнати.

„ЕС трябва да превърне тази нова платформа, която е чудесна нова стъпка, в действителен форум за напредък, работейки по неща като по-добри данни за бездомничеството и мобилизиране на европейски средства за справяне с проблема“, отбелязва тя.

„Може да бъде постигнато много от гледна точка на обмен на политики и научаване на работещи практики от страни, които са постигнали по-голям успех в борбата с бездомничеството“, счита Оуен.

Според доклада само три от 27-те страни членки на ЕС са постигнали осезаем напредък в борбата с бездомничеството и са успели леко да намалят броя на хората без дом – Финландия, Дания и Австрия.

Тези страни прилагат т. нар. стратегия „Жилището на първо място“, която се състои в предоставянето на жилище като първа стъпка преди подкрепата с достъп до здравеопазване и образователни услуги.

Догодина Европейската платформа за борба с бездомничеството, която сега се председателства от бившия белгийски премиер Ив Льотерм, трябва да започне поредица от дейности в редица градове в Европа за подобряване на качеството на изследванията, включително пилотен проект за преброяване на бездомни хора въз основа на обща методология.

Европейската статистическа служба Евростат също ще започне събирането на данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 07.09.23 г.
fallback
Още от Новини виж още