fallback

Затрудненията пред имотния сектор в Германия в пет графики

Новото строителство в страната намаля рязко през първото полугодие

16:50 | 02.08.23 г. 1

Имотният сектор в Германия е подложен на натиск, който накара компаниите да призоват правителството за подкрепа, строителни предприемачи да подават заявления за обявяване в несъстоятелност, а цените на акциите на строителните компании да се сринат, пише Ройтерс.

Имотната индустрия в най-голямата икономика в Европа отдавна се възползваше от ерата на евтините пари, която подхранваше дългогодишен бум, но сега е изправена пред затруднения. Сходна динамика се наблюдава и на имотните пазари в САЩ и Швеция.

Ройтерс публикува пет графики, показващи мащаба на кризата в Германия.

Работни места в строителството

Работните места в строителната индустрия нарастват стабилно от финансовата криза преди повече от десет години, но ръстът рязко се забавя.

Броят на заетите в строителната индустрия в Германия е нараснал с 33% от 2008 г. насам. Стабилните ръстове на работните места в строителството преди време отстъпват на стагнация с помръкването на перспективите пред сектора. Графика: Ройтерс

Публикувани във вторник данни показаха повишение само с 0,1% на годишна база на работните места през май, най-бавния темп от десет години насам.

„Не се очаква подобряване на положението в обозримо бъдеще“, съобщи федералната служба за заетостта.

Срив на новото строителство

Хоризонтът в Берлин и Франкфурт още е набразден от кранове, но новото строителство намаля рязко в Германия през първото полугодие.

Новозапочнатите жилища в Германия отбелязаха рязък спад през първото полугодие от 47% спрямо средното ниво през последните две години, по данни на консултантската компания Bulwiengesa. Още по-голям спад от 54% беше регистриран при жилищното строителство. Графика: Ройтерс

Това е поредният индикатор, който показва, че в сектора на недвижимите имоти в Германия цари дълбока паника.

Разрешенията за ново строителство в страната намаляха с 27% през първите пет месеца на тази година спрямо същия период на миналата година.

„Много, много строителни предприемачи в момента отлагат проекти или ги забавят“, коментира Франческо Феделе, главен изпълнителен директор на консултантската компания в областта на имотното финансиране BF.direkt.

Vonovia vs DAX

Vonovia, най-голямата имотна компания в Германия, е предвестник за състоянието на имотния сектор. Нейните книжа се представят по-слабо от германския индекс на сините чипове DAX.

Най-голямата имотна компания в Германия Vonovia се представя по-слабо от общия индекс на сините чипове DAX, откакто ЕЦБ започна да повишава лихвите, за да овладее най-високата инфлация от десетилетия. Реинвестирана обща възвръщаемост за Vonovia спрямо DAX. Графика: Ройтерс

Анализатори от компанията Stifel неотдавна понижиха рейтинга на акциите на Vonovia и на други имотни компании от „задръж“ на „продавай“, отбелязвайки, че те ще преминат пред „продължителен махмурлук“ след „привидно бекрайно парти на растеж, стимулиран от все по-евтиното финансиране“.

Цени на жилищата

Сега Германия е част от малка група европейски страни, включително Швеция и Дания, където цените на жилищата намаляват след години на ръстове.

През първото тримесечие цените на жилищата в Германия отбелязаха най-големия си спад от 6,8% на годишна база, откакто германската статистическа служба започна воденето на статистика. Графика: Ройтерс

Сделки

Германия е най-големият инвестиционен имотен пазар в Европа. Обемът на инвестициите намалява на Стария континент, но спадът в Германия връща сделките на нивата им от 2012 г., сочат данни на консултантската компания JLL.

Сделките с имоти в Германия нарастваха в десетилетието след финансовата криза, но отбелязаха спад от 59% на годишна база през първото полугодие. Графика: Ройтерс

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:50 | 02.08.23 г.
fallback
Още от Новини виж още