fallback

Апартаментите в Швейцария са надценени с 40%, предупреди централната банка

В доклада си за финансовата стабилност тя предупреждава за възможна корекция на цените

16:40 | 22.06.23 г. 7

Цените на апартаментите в Швейцария са нараснали през миналата година и потенциалното надценяване вече е над нивата преди пандемията, съобщава Швейцарската национална банка, цитирана от Bloomberg.

„В момента цените на апартаментите са с около 15% до 40% над нивата, които могат да бъдат обяснени във фундаментални фактори“, съобщи централната банка в годишния си доклад за финансовата стабилност, публикуван в четвъртък.

„При интерпретиране на тези цифри е важно да се има предвид, че те не включват всички фактори, свързани с търсенето и предлагането, които може да засегнат пазара на жилищни имоти. Например, високият и растящ дял на вече изградени жилищни райони в съчетание с бавно напредване на строителството с висока гъстота допринасят за затегнатото предлагане. В същото време ръстът на домакинствата е по-висок от растежа на населението през последните години, докато размерът на средното домакинство намалява“, се казва в доклада.

Началото на цикъла на затягане на паричната политика от Швейцарската национална банка засегна значително по-малко имотния и ипотечния пазар, отколкото сходни действия на централните банки в други страни и „като цяло въздействието е умерено“, пишат авторите на доклада.

Въпреки това централната банка предупреди за възможна корекция.

„С повишаването на лихвите по ипотечните кредити вероятността от спадове на цените на жилищните имоти расте. Това важи както за притежаваните от собственик жилища, така и за сегмента на инвестиционните жилища – при втория цените всъщност вече леко са намалели“, отбелязва банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:37 | 22.06.23 г.
fallback
Още от Новини виж още