fallback

В Швеция се настройват за край на срива на пазара на имоти

За първи път от една година повече участници в проучване очакват покачване на жилищните цени, отколкото спад

10:47 | 12.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Шведските домакинства стават все по-оптимистично настроени относно развитието на жилищния пазар в страната, сочи проучване на най-голямата банка в страната, цитирано от Bloomberg.

Индикаторът за цените на жилищата на SEB AB се покачи рязко с 18 пункта до 11 през юни, което показва, че повече участници в проучването очакват покачване на жилищните цени, отколкото спад. Това се случва за първи път от една година и засилва оптимизма за жилищния пазар в страната, който беше тежко засегнат от високата инфлация и растящите разходи за заеми.

„Това е сигнал, който трябва да се приеме сериозно и който отново показва признаци за устойчивостта на жилищния пазар“, коментира икономистът от SEB Америко Фернандес в изявление.

След като жилищата в Швеция изгубиха средно около 15% от стойността си спрямо пика си в началото на миналата година, пазарът стана свидетел на известна стабилизация през последните месеци. Повечето анализатори все още смятат, че цените могат да продължат да падат, тъй като икономиката се забавя и централната банка подготвя поне едно допълнително повишаване на лихвите.

Домакинствата, участвали в проучването на SEB, което включва 1000 интервюта, проведени от 30 май до 6 юни, очакват основният лихвен процент в Швеция да бъде 3,76% след една година, което се равнява на увеличение от 0,02 процентни пункта спрямо проучването от предходния месец. Това би съответствало на още едно последно увеличение на лихвения процент от централната банка от 0,25 процентни пункта.

„Комбинацията от отминаването на най-лошата лихвена буря и стабилния пазар на труда е попътен вятър в платната на домакинствата и създава по-положителни нагласи за жилищния пазар“, отбелязва Фернандес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:47 | 12.06.23 г.
fallback
Още от Новини виж още