fallback

Най-голямата 3D принтирана сграда в Европа ще се появи в Хайделберг

Сградата е с площ от близо 600 кв. м и е висока девет метра

18:07 | 09.05.23 г.

Германската строителна компания Kraus Gruppe използва 3D принтер, за да построи най-голямата 3D принтирана сграда в Европа, която ще се намира в град Хайделберг, съобщава онлайн изданието Construction-Europe.com.

Строителната компания използва принтера BOD2 на Cobod. Машината ще принтира стените на сградата, която е с площ почти 600 кв. м, дълга е 54 м, широка е 11 м и е висока 9 м.

Сградата ще се превърне в „сървър хотел“ за доставчика на центрове за данни Heidelberg IT Management.

Подразделението за 3D строителство на компанията Peri, специализирана в кофража и скелетата, ще предостави ноу-хау-то за строителството, което включва използването на 200 куб. м бетонна смес.

Високоскоростният принтер BOD2 може да принтира 4 кв. м от сградата на час, а целият процес на принтиране на стените на сградата се очаква да отнеме общо 140 часа. Заради размера на сградата принтерът ще трябва да бъде местен няколко пъти по време на процеса.

Без 3D принтиране необичайният дизайн на стените щеше да изисква кофраж по поръчка, който според Cobod щял да направи проекта „невероятно скъп“.

Принтираните слоеве на сградата, които се очаква да бъдат завършени през юли тази година, ще се виждат отвън.

Архитекти от компаниите SSV Architekten и Mense Korte са проектирали сървър хотела.

Това ще бъде най-голямата 3D-принтирана сграда, която ще бъде построена с използването на 3D принтери от базираната в Дания компания Cobod. След като изградиха първата 3D принтирана сграда в Европа през 2017 г., принтерите на Cobod бяха използвани за строителството на първата дву- и триетажна сграда на Стария континент, съответно в Белгия и Германия, в Северна Америка (САЩ и Канада) и в Индия.

Но има ограничение доколко големи може да са сградите, в които се използва 3D принтиращата система на Cobod – роботът BOD2 не може да строи на повече от девет метра височина. Cobod съобщава, че работи по нова технология, която да позволи принтирането на по-големи височини.

Cobod е собственост на General Electric, Cemex, Holcim и Peri като ключови акционери. Сред останалите партньори са Dar Al Arkan (Саудитска Арабия), L&T Construction (Индия), JGC (Япония), Siam Cement (Тайланд) и Orascom (Египет).

„В този уникален проект Peri подчертава двете ключови ползи от 3D принтираното строителство – скоростта на изпълнението и свободата на проектиране. Нашата технология може да изпълни всичко – от жилища на ниски цени в Африка до офис сгради в Германия“, казва Хенрик Лунд-Нилсен, основател и генерален мениджър на Cobod.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 09.05.23 г.
fallback
Още от Новини виж още