fallback

Talk 23: Лъскавата фасада вече не е водещ фактор на имотния пазар

Коментар направи Петър Сотиров, търговски директор в строителна компания, по време на мултиплатформения проект Talk 23

10:35 | 24.04.23 г. 1

Ако зад една лъскава нова фасада няма модерни решения и оптимизация, строителят губи своята конкурентоспособност. Лъскавата фасада вече не е водещ фактор на пазара. Това коментира Петър Сотиров, търговски директор в строителна компания, в първото за тази година издание на мултиплатформения проект Talk 23 на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Калина Донкова

Все повече инвеститори обмислят нови решения в жилищното строителство, включително инсталирането на соларни панели и внедряването на решения, които биха ограничили разходите на клиентите, посочи той и допълни, че купувачите започнаха да се интересуват и да разбират. Поради тази причина енергийната ефективност и качеството на строителството ръководят хората при покупка, заяви Сотиров.

По думите му младите хора все по-често гледат архитектурния проект, обяснителната записка, вложените материали, както и дограмата.

„Когато те дойдат при нас и видят изложената дограма, клиентите вече са наясно с нея. Няма нужда да обяснявам дали е 5- или 7-камерна, дали е с троен стъклопакет. Хората вече са информирани“, казва Сотиров, добавяйки: „Те стават все по-взискателни“.

Според госта търсенето при новото строителство се увеличава. В същото време на вторичния пазар и при старото строителство има отлив на купувачи, стана ясно от разговора - особено при ЕПК и панелните жилища главно поради липсата на енергийна ефективност.

„Защото, когато купиш панел и трябва тепърва да влагаш средства в изолация, много по-лесно е да закупиш по-качествено ново строителство макар и на по-висока цена“, изтъква Сотиров.

Сотиров засегна и темата за районирането и регулациите на пазара. По думите му сериозното разминаване в цените между районите се дължи на липсата на ясни регулации, докато налице са все по-некоректни практики, фалшиви реклами, като много имоти са със завишени цени.

„Поради тази причина, ако съвсем скоро се прибегне до някакъв вид регулация на пазара, много по-лесно ще се продават имоти. Целта за момента е да се направи нещо хубаво, нещо, което ще остане през годините, да се изградят няколко неща, достъпни и удобни за нашите клиенти“, каза той.

Според него без пряка намеса на държавата на пазара трудно може да се постигне регулиране именно поради некоректните практики.

Целия разговор може да гледате ТУК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:39 | 24.04.23 г.
fallback
Още от Новини виж още