fallback

Adler спечели дело за преструктуриране на дълг за 6 млрд. евро

Решението на съда в Лондон ще позволи на германската компания за недвижими имоти да задейства плана си за преструктуриране

11:20 | 13.04.23 г.

Adler Group спечели одобрение за преструктуриране на дългове за 6 млрд. евро от съдия в Лондон въпреки противопоставянето на някои от кредиторите ѝ, включително DWS Group и Strategic Value Partners, предава Bloomberg.

Присъдата позволява на Adler да удължи падежа по облигации, които изтичат догодина, да заеме около 900 млн. евро и временно да прекрати лихвени плащания. Единствената алтернатива беше спиране на плащанията по дълга по-късно този месец, което щеше да доведе до обявяване на несъстоятелност, заявиха адвокатите на Adler по време на изслушване по-рано този месец.

Съдът отхвърли опитите в последната минута на група несъгласни притежатели на дълг на Adler да блокират преструктурирането. Адвокати на кредиторите, притежаващи облигации с падеж през 2029 г., включително Carval Investors и Attestor Capital, заявиха, че планът е от полза за акционери и инвеститори на по-краткосрочни облигации.

Книжата на Adler поскъпнаха с 25% след решението, а облигациите с падеж през идните три години отбелязаха ръст. Облигациите на Adler Real Estate с падеж през април поскъпнаха с 6,5 евроцента до 98,2 евроцента, най-големия ръст от ноември, показват събрани от Bloomberg данни.

„Ще направим повторен преглед на решението, след като то бъде публикувано от съда“, съобщи говорител на несъгласните кредитори. „В същото време обявяваме намерението си да кандидатстваме за разрешение за обжалване“, допълни той.

Решението ще помогне да се избегне непосредствена неплатежоспособност на компанията, чиято цена на акциите намаля с близо 97% от края на 2020 г. Компанията за недвижими имоти е изправена пред сериозни финансови затруднения след вредни за имиджа ѝ твърдения на продавач на късо през 2021 г., забавянето на сделките с имоти в Германия и растящите лихви, които затрудняват рефинансирането. Компанията все пак трябва да намери нов одитор, след като KPMG напусна миналата година заради притеснения за управлението.

Предложената от Adler програма цели да даде време на компанията да продаде активи и постепенно да изплати дълговете си. Повечето от имотите ѝ трябва да бъдат продадени до 2026 г. по предложение на компанията. Адвокатите на Adler твърдят, че бавно изплащане на дълга ще бъде от по-голяма полза за притежателите на облигации, отколкото ако компанията започне процедура по обявяване в несъстоятелност.

Притежателите на облигации с по-късен падеж на практика „предоставят кредит на компанията, за да улеснят изплащането на по-рано натрупан“ дълг, заявиха адвокати на несъгласните притежатели на облигации. „Това е несправедливо и нечувано отношение“, допълниха те.

Делото във Великобритания е втори опит на Adler да постигне сделка за дълга. Сходна сделка се провали в Германия, след като компанията не успя да си осигури необходимите 75% от гласовете при всеки клас притежатели на облигации.

Тогава Adler прехвърли задълженията на холдинговата си компания на новосъздадена компания във Великобритания и поиска одобрение от съда за преструктуриране. Закон, въведен през 2020 г., позволява на съдия да не се съобрази с противопоставянето на дадена група кредитори.

„С положителното решение на Върховния съд в Лондон сега най-сетне можем да задействаме плана си за преструктуриране“, коментира Щефан Кирстен, президент на Adler, в комюнике. „На този етап трябва да намерим одитор за Adler, който да представи и одитирани финансови отчети“, допълни той.

Компанията за недвижими имоти е изправена пред отделен съдебен процес във Франкфурт, където съдът ще разгледа законността на преместването от Adler на задълженията ѝ във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:21 | 13.04.23 г.
fallback
Още от Новини виж още