fallback

Цените на жилищата в света може да намалеят повече от очакваното

Достъпността на жилищата ще продължи да се влошава и през тази година, очакват анализатори

16:25 | 10.03.23 г. 7

Цените на жилищата на редица големи пазари в света ще продължат спада си тази година, показва анкета на Ройтерс сред имотни анализатори, които прогнозират или по-големи понижения или запазват непроменена прогнозата си от допитването три месеца по-рано.

Спадовете занапред може да са още по-големи, тъй като допитването е проведено, преди тази седмица Федералният резерв да съобщи, че лихвите в САЩ вероятно ще нараснат още и ще останат на високи нива по-дълго време, отколкото се смяташе досега.

Растящите лихви по ипотечните кредити в момент, когато централните банки вдигат основните си лихви, за да ограничат инфлацията, и историческият ръст на цените на жилищата по време на пандемията от COVID направиха жилищната собственост почти невъзможна за много бъдещи купувачи на първо жилище.

Това тласна нагоре цените на наемите на повечето пазари, а това прави общите жилищни разходи много по-високи спрямо само няколко години по-рано.

Прогнозираният спад на цените на жилищата в САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Нова Зеландия ще се случи след ръста им от цели 50% от началото на пандемията през 2020 г.

50 от 96 анализатори, участвали в допитването, проведено между 15 февруари и 8 март, са заявили, че достъпността ще се влоши през тази година. Сред тях деветима експерти отбелязват, че тя ще се влоши значително.

„Пазарите, които отбелязаха най-силния растеж по време на пандемията, страни като Нова Зеландия, Канада, скандинавските пазари, вероятно ще бъдат най-тежко засегнати“, отбелязва Кейт Евърет-Алън, ръководител на глобалните жилищни изследвания в консултантската компания Knight Frank.

Очаква се цените на жилищата в Канада и Нова Зеландия, които започнаха да намаляват миналата година, да регистрират спад от най-малко 20% спрямо връхната им точка, сочи допитването.

И двете страни имат високо съотношение между дълг и доходи на домакинствата.

Двуцифрени спадове спрямо върховите нива на цените в последните години се очакват също за Австралия  (16%), Германия (11,5%) и САЩ (10%). Прогнозите за цените на жилищата във Великобритания са да намалеят с 8%.

Сред най-често посочваните причини за високите цени на жилищата са недостатъчното предлагане, което се задълбочи по време на пандемията, когато строителството почти спря, а търсенето продължи да расте.

„Очаква се забавянето на новото жилищно строителство и спадът на издадените разрешения за строеж да задълбочат недостига на жилища в много страни в света, тъй като ръстът на населението продължава да изпреварва ръста на предлагането на нови жилища“, коментират анализатори от JLL.

„Забавяне на строителството се очаква през 2023 г., като повечето пазари прогнозират спад на предлагането“, допълват те.

Но прогнозите са активността на изпадналия в криза имотен пазар в Китай, където редица компании спряха плащания по дълговете си миналата година, да се възстанови тази година, тъй като политиките за стимулиране и отмяната на ограниченията заради COVID-19 подобряват нагласите.

Жилищният пазар в Индия обаче ще остане устойчив въпреки растящите лихви. Цените на жилищата в Дубай също се очаква да растат стабилно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 10.03.23 г.
fallback
Още от Новини виж още