fallback

ЕЦБ разпитва банки за експозициите им към Signa Holding

Според информация на Handelsblatt надзорниците трябва да получат подробна информация за кредитните експозиции на големите банки към холдинга

17:11 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател

Банковият надзор на Европейската централна банка (ЕЦБ) разглежда по-отблизо ангажиментите на европейските банки към Signa Holding на австрийския предприемач Рене Бенко. Няколко лица, запознати с въпроса, заявяват пред Handelsblatt, че ЕЦБ иска да разбере подробности за кредитните ангажименти, като например точното им обезпечаване. Интересът е насочен към Signa Group, а не към самия Рене Бенко.

Запитването е започнало през 2023 г. ЕЦБ не пожела да коментира темата, Signa не е реагирала на съответното запитване на Handelsblatt. 

Signa Group е инвестиционен и индустриален холдинг, който развива дейност предимно в сектора на недвижимите имоти, но също така и в търговията на дребно. В Германия Signa е собственик, наред с другото, на веригата универсални магазини в несъстоятелност Galeria Karstadt Kaufhof.

ЕЦБ е загрижена за въпроса колко високи са кредитните рискове за банките, т.е. дали кредитите са обезпечени или с какво са обезпечени, заявяват запознати източници. С подобни запитвания банковият надзор проверява рисковото съдържание на експозициите в конкретни кредитни области, както и възможните клъстерни рискове.

Според вътрешни източници германският орган за финансов надзор Bafin, както и австрийският надзорен орган FMA вече са извършили съответните проверки на банките през изминалата година. Bafin и FMA не са коментирали темата. 

Въпросът обаче е от значение и за ЕЦБ: от една страна, освен германски австрийски финансови кредитори и банки от други европейски държави също са сред инвеститорите в Signa.

Така поне се твърди в презентацията на холдинга, с която Handelsblatt разполага. Второ, ЕЦБ упражнява надзор върху големите германски и австрийски кредитори, които са отпуснали заеми на Signa.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:41 | 21.02.23 г.
fallback
Още от Новини виж още