fallback

Чешкото външно министерство повика руския посланик заради дипломатически имоти

Русия обвини властите в Прага, че са пренебрегнали предложения за нов кръг преговори по темата

18:57 | 31.05.22 г.

Снимка: EPA/БГНЕС

Чешкото външно министерство повика посланика на Русия в четвъртък, за да изрази притесненията си от използването на руски дипломатически имоти, предава Ройтерс.

Чехия изгони около сто служители в руското посолство миналата година заради дипломатически спор във връзка с обвинения на Прага за руско участие във взрива в оръжеен склад през 2014 г. и правителството беше един от най-големите поддръжници на санкции срещу Москва заради нашествието в Украйна.

„Дипломатическите мисии на територията на чуждестранна страна трябва не само да спазват Виенската конвенция за дипломатическите отношения, а също и правилата и законите на приемащата страна“, заяви външният министър на Чехия Ян Липавски в комюнике.

„Русия не прави това и не спазва върховенството на закона“, се казва още в комюникето на министерството, без да се посочват повече подробности.

Руското посолство в Прага заяви, че не е съгласно с твърденията, като уточни, че използването на руски имоти в Чехия и на чешки имоти в Русия е въпрос на експертни разговори от много години и чешката страна е пренебрегнала предложения за провеждане на нов кръг от разговори.

„Би било уместно да се въздържаме от политизиране и привличане на вниманието на медиите в тази сфера на взаимните ни отношения и да се върнем към доказания преговорен процес“, съобщи руското посолство на страницата си във Facebook.

Осведомителната агенция CTK информира, че новосъздадена работна група за управление на имоти, притежавани от Русия, е открила десетки имоти, които пораждат съмнения дали все още се използват за дипломатически дейности. Тя не дава повече подробности.

По-рано тази година общинските власти в Прага, където се намира руското посолство, поискаха сградата на руско училище, която пустее, откакто Чехия изгони руските дипломати миналата година, да бъде предоставена на децата на украински бежанци.

Не е ясно дали тази сграда е сред имотите, които предизвикват безпокойство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още