fallback

Великобритания отчита най-рязък ръст на компании в затруднение в Европа

Около 9,9% от британските компании са били в затруднение миналата година спрямо 8,4% през 2022 г.

10:33 | 11.07.24 г.

Великобритания отчита най-стръмния ръст в Европа на дела на компаниите във финансови затруднения миналата година, след като страната премина през период на муден икономически растеж, съобщава Bloomberg.

Около 9,9% от британските компании са били в затруднение миналата година спрямо 8,4% през 2022 г., показва проучване на консултантската компания Alvarez & Marsal. Това е най-голямото годишно повишение в проучването и само общият пазар на Белгия, Нидерландия и Люксембург отчита по-голям ръст от 10,2%.

Консултантската компания подчертава „стагниращите икономически условия“ във Великобритания, които съответстват на увеличаването на броя затруднени компании. Британската компания премина през плитка рецесия миналата година.

Великобритания е и сред страните със „значителна експозиция към сектори под най-голям натиск, особено тези, които разчитат на потребителски разходи като търговия на дребно, медии и забавление, както и индустрии с високи разходи, включително производство и строителство“, казва Крис Джонстън, европейски съръководител по финансовото и оперативно преструктуриране в A&M, в коментари по имейл.

Европа, Близък изток

Анализът на A&M показва, че нивата на затруднение са най-високи от пика на пандемията в Европа и Близкия изток, като по-затегнатата парична политика и по-бавният растеж удрят свръхзадлъжнелите компании. Около 9,2% от компаниите са били считани за затруднени през 2023 г. в региона, показва проучването, което изследва над 8200 публични и частни компании.

Проучването определя компании в затруднение като такива със значителни дефицити както на финансите си, така и на печалбата.

„В момента в ход е голямо намаляване на корпоративната задлъжнялост, като случаите на дефолт в Европа са на най-високите си нива за периода от началото на годината досега от 2008 г. насам“, казва A&M в доклада си към резултатите от проучването, позовавайки се на данни от S&P Global Ratings.

Във Великобритания A&M подчертава как забавяне на потребителските разходи е засегнало модната търговия на дребно, като 21% от компаниите в индустрията в момента са в затруднение. Superdry, известна с дръзките си дрехи, планира да отпише акциите си от лондонската фондова борса след преструктуриране на дълга.

Британският сектор обаче с най-голям дял на компании в затруднение са медиите и развлечението. A&M подчертава, че потребителите преосмислят абонаментите си за стрийминг услуги, както и сътресенията от стачката на сценаристите в САЩ върху създаването на филми и телевизионни продукции.

Из континента компаниите от химическия сектор също отчитат по-високи нива на затруднение на фона на по-ниско търсене и липса на конкурентоспособност спрямо други региони, особено Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:33 | 11.07.24 г.
fallback
Още от Мениджмънт виж още