fallback

Германското издателство Axel Springer сключи безпрецедентно споразумение с OpenAI

Когато зададат въпрос на ChatGPT, потребителите ще получават резюмета на статии от издания на Axel Springer

07:10 | 14.12.23 г.
Автор - снимка
Създател

Германската медийна компания Axel Springer обяви, че е сключила партньорство с компанията за изкуствен интелект OpenAI, която разработи чатбота ChatGPT. Споразумението предвижда калифорнийският стартъп да плаща на издателството, което да предоставя съдържание от своите издания в отговор на запитвания на потребители, предадоха AFP и БТА.

Съгласно условията на партньорството, което двете страни определиха като безпрецедентно, потребителите, които зададат въпрос на ChatGPT, ще получават резюмета на статии, публикувани от марките на Axel Springer, включително Politico, Business Insider и всекидневниците Bild и Welt. Тези резюмета ще се основават на статии, които иначе изискват платен достъп.

ChatGPT също така ще посочва използваните източници и ще предоставя връзки към пълните текстове на статиите. Axel Springer ще получава възнаграждение от OpenAI в рамките на това партньорство, което е планирано да продължи няколко години, заяви говорител на групата пред AFP, без да дава повече подробности.

"С търсачката Google или социалната мрежа Facebook медийните издатели пропуснаха в миналото възможността да получат заплащане за безплатно разпространение на съдържанието си и ние все още преследваме парите, които тези платформи ни дължат. Този път се справяме по-добре", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 14.12.23 г.
fallback
Още от Медии и маркетинг виж още