fallback

Alibaba ще плати 433 млн. долара за уреждане на съдебен иск в САЩ

Искът е групов и е заведен от инвеститори в компанията

17:49 | 28.10.24 г.

Китайската Alibaba заяви, че се е съгласила да плати 433,5 млн. долара за уреждане на групов иск в САЩ, заведен от инвеститори, твърдящи, че има монополни практики от страна на гиганта за електронна търговия, предава Ройтерс.

Alibaba отрече да е извършвала нещо нередно, като каза, че е влязла в споразумението, за да избегне разходите и да прекъсне по-нататъшни съдебни спорове.

Предложеното споразумение е подадено във федералния съд в Манхатън и изисква одобрението на окръжния съдия на САЩ Джордж Даниелс.

В делото, заведено през 2020 г., се твърди, че Alibaba посочва, че не е нарушила антимонополните закони или законите за нелоялна конкуренция, въпреки че изисква от търговците да изберат само една платформа за разпространение.

Споразумението обхваща инвеститори в американски депозитарни акции на Alibaba от 13 ноември 2019 г. до 23 декември 2020 г. и разрешава искове, съгласно които инвеститорите са претърпели загуби, когато пазарът е разпознал подвеждащите изявления на Alibaba и цената на акциите се е понижила.

В съдебни документи адвокатите на ищците наричат предложената сделка „изключителен резултат“, като твърдят, че значително надвишава средното възстановяване на средства при групови искове за ценни книжа, където загубите на инвеститорите надхвърлят 10 млрд. долара.

Максималното обезщетение, което инвеститорите на Alibaba биха могли потенциално да поискат, ако продължат да водят съдебни спорове, е 11,63 млрд. долара, пишат адвокатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:50 | 28.10.24 г.
fallback
Още от Търговия и потребителски стоки виж още