fallback

Отхвърлиха съдебно дело срещу eBay за продажба на вредни продукти

Съдията реши, че компанията не носи отговорност за потребителското съдържание

13:48 | 01.10.24 г.

Федерален съдия отхвърли дело на Министерството на правосъдието на САЩ, обвиняващо eBay в нарушаване на екологичните закони, като позволява продажбата на стотици хиляди вредни продукти в своята платформа, включително пестициди и устройства за избягване на контрола върху замърсяването от моторни превозни средства, предава Ройтерс.

Днес окръжният съдия на САЩ Орелия Мърчант в Бруклин постанови, че раздел 230 от федералния Закон за приличие в комуникациите, който защитава онлайн платформите от отговорност върху потребителско съдържание, предпазва eBay в рамките на гражданското дело.

Съдията коментира, че административната и техническата поддръжка, която eBay предлага на продавачите, "не допринася съществено за предполагаемата незаконност на продуктите" и не прави компанията „говорител" от името на продавачите.

Мърчант твърди още, че eBay не е „търговец“ на някои от оспорваните продукти, тъй като не ги притежава физически или няма собственост върху тях. Тя отхвърли аргумента на правителството, че eBay е продавач, защото обменя продуктите срещу пари.

Министерството на правосъдието отказва да коментира въпроса.

EBay заяви че поддържането на „сигурен и доверен пазар“ е от основно значение за нейния бизнес и твърди, че ще продължи да инвестира значителни ресурси, за да предотврати продажбата на забранени стоки в своята платформа.

В жалбата си от септември 2023 г. Министерството на правосъдието обвини eBay в незаконно разрешаване на продажбата на повече от 343 хил. устройства, които помагат на превозните средства да генерират повече мощност и да постигнат по-добра икономия на гориво чрез избягване на контрола върху емисиите.

Освен това компанията беше обвинена, че е позволила продажбата на 23 хил. нерегистрирани, неправилно маркирани продукти или пестициди с ограничена употреба.

EBay беше обвинена и в разпространението на повече от 5600 продукта за премахване на бои и други покрития, които съдържат метиленхлорид – химикал, свързан с рака на мозъка и черния дроб, както и с Неходжкинов лимфом.

Правителството твърди, че поведението на eBay нарушава Закона за чистия въздух, Федералния закон за инсектицидите, фунгицидите и родентицидите, както и Закона за контрол на токсичните вещества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Търговия и потребителски стоки виж още